Κοινή εκδήλωση ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και ΣΒΒΕ για την ανάδειξη της σημασίας της οργανωμένης χωροθέτησης της βιομηχανίας
Εκδήλωση με κύριο θέμα συζήτησης τη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και τον κλάδο της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα διοργάνωσαν από κοινού η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και ο Σ.Β.Β.Ε., με την παρουσία εκπροσώπων εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. και θεσμικών φορέων της κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Γ. Γ. Βιομηχανίας Ε. Ζαφείρης.
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βρασίδας Ζάβρας και ο Πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. Αθανάσιος Σαββάκης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στη νέα βιομηχανική πολιτική στην Ευρώπη, αλλά και στο επενδυτικό κενό που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανέδειξε τη σημαντική απόκλιση επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ύφεσης και μεγάλης ανεργίας, και υπογράμμισε πως η συστηματική προσπάθεια για επιστροφή στην επενδυτική κανονικότητα πρέπει να καθορίσει το οικονομικό πρότυπο τις χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, τόνισε την ευκαιρία που παρουσιάζει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) που βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς, αλλά και την ανάγκη για ταχεία προσαρμογή του ελληνικού βιομηχανικού μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα και την σκοπιμότητα επανασύστασης του Υπουργείου Βιομηχανίας, ώστε να συντονίζονται αποτελεσματικά όλες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες.
Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχε η συζήτηση πάνελ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων εγκατεστημένων επιχειρήσεων, του Γ.Γ. Βιομηχανίας και της διοίκησης της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., μέσω της οποίας αναδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζουν η ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και ευρύτερα η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ως καταλύτες για μια Ισχυρή και Ανταγωνιστική Βιομηχανία.
Κατά τη διάρκεια του πάνελ, οι συμμετέχοντες έθιξαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ.Θ. και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τη σημαντική επένδυση της ΕΤΒΑ, συνολικού ύψους €5 εκατ., για την αναβάθμιση της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων της ΒΙ.ΠΕ.Θ., όπως επίσης και τη σημασία της εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων σε Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων για την ορθή χωροταξική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Β. Ζάβρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., δήλωσε: «Αποτελεί τιμή για εμάς το γεγονός πως σήμερα βρίσκονται ανάμεσα μας μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κλάδου της μεταποίησης στη χώρα – ενός κλάδου που θα στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στις ΒΙ.ΠΕ. χρησιμοποιούν τις κοινές υποδομές σε ένα οργανωμένο χωροταξικό, αδειοδοτικό και λειτουργικό περιβάλλον – στοιχεία που πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της κεντρικής διοίκησης, στην πορεία προσαρμογής της ελληνικής βιομηχανίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε συνεχώς τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών αυτών, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσουμε μία λογική σταδιακής ανταποδοτικής πολιτικής, ώστε η επιβάρυνση των επιχειρήσεων να κατανέμεται σε βάθος χρόνου. Θα επιδιώξουμε και θα διεκδικήσουμε όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, ώστε οποιοδήποτε έργο να δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε αυτές».
Από πλευράς Σ.Β.Β.Ε., ο κ. Σαββάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για κάθε 100 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη βιομηχανία, δημιουργούνται 60 έως 200 νέες θέσεις στην υπόλοιπη οικονομία. Το στοιχείο αυτό είναι η απόδειξη ότι απαραίτητη προϋπόθεση μιας ισχυρής οικονομίας είναι η ύπαρξη ισχυρής μεταποιητικής δραστηριότητας. Γι΄ αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η συμφωνία σε βασικές αρχές βιομηχανικής πολιτικής, που θα υποστηρίζουν έμπρακτα την ξεχασμένη από τις ελληνικές κυβερνήσεις βιομηχανία. Στο πλαίσιο της νέας αυτής βιομηχανικής πολιτικής, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην επίλυση των προβλημάτων των Βιομηχανικών Περιοχών, η εύρυθμη λειτουργία των οποίων μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας».