Η Volvo Trucks παρουσίασε το νέο φορτηγό με μηδενικές εκπομπές ρύπων

Φανταστείτε ένα φορτηγό που εκπέμπει μόνο υδρατμούς, παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια και έχει εμβέλεια έως και 1.000 χιλιόμετρα. Είναι εφικτό με κυψέλες καυσίμου που τροφοδοτούνται με υδρογόνο και η Volvo Trucks έχει αρχίσει να δοκιμάζει οχήματα που χρησιμοποιούν αυτή τη νέα τεχνολογία.

Για την εξάλειψη του άνθρακα στις μεταφορές, η Volvo Trucks προσφέρει ήδη σήμερα ηλεκτρικά φορτηγά με μπαταρία και φορτηγά που λειτουργούν με ανανεώσιμα καύσιμα, όπως το βιοαέριο. Στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, μια τρίτη επιλογή ουδέτερου CO2 θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, τα ηλεκτρικά φορτηγά με κυψέλες καυσίμου που τροφοδοτούνται με υδρογόνο.

 

 

«Αναπτύσσουμε αυτή την τεχνολογία εδώ και μερικά χρόνια και είναι υπέροχο να βλέπουμε τα πρώτα φορτηγά να τρέχουν ήδη με επιτυχία στην πίστα δοκιμών. Ο συνδυασμός των ηλεκτρικών μπαταριών και των ηλεκτρικών κυψελών καυσίμου θα επιτρέψει στους πελάτες μας να εξαλείψουν εντελώς τις εκπομπές καυσαερίων CO2 από τα φορτηγά τους» ανέφερε ο Roger Alm, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά με κυψέλες καυσίμου θα έχουν εμβέλεια που μπορεί να συγκριθεί  με πολλά φορτηγά πετρελαίου (diesel) -έως 1.000 χιλιόμετρα- και χρόνο ανεφοδιασμού λιγότερο από 15 λεπτά. Το συνολικό τους βάρος μπορεί να είναι περίπου 65 τόνοι ή και περισσότερο, ενώ οι δύο κυψέλες καυσίμου έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 300 kW.

 

 

«Τα ηλεκτρικά φορτηγά με κυψέλες καυσίμου που κινούνται με υδρογόνο θα είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για μεγάλες αποστάσεις και απαιτητικές σε ενέργεια αποστολές. Θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν μια επιλογή σε χώρες όπου οι δυνατότητες φόρτισης των μπαταριών είναι περιορισμένες» επεσήμανε ο Roger Alm.

Παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια

Μια κυψέλη καυσίμου παράγει τη δική της ηλεκτρική ενέργεια από το υδρογόνο που υπάρχει στο όχημα αντί να φορτίζεται από εξωτερική πηγή. Το μόνο που εκπέμπεται είναι οι υδρατμοί.

 

 

Κυψέλες καυσίμου παραδίδονται από την “Cellcentric

Οι κυψέλες καυσίμου θα παραδοθούν από την “Cellcentric”, την κοινοπραξία μεταξύ του ομίλου Volvo και της Daimler Truck AG. Η “Cellcentric” θα κατασκευάσει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κυψελών καυσίμου στην Ευρώπη, ειδικά σχεδιασμένη για βαρέα οχήματα.

Χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο υδρογόνο

Η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και η νέα τεχνολογία έχει πολλά οφέλη, αλλά και κάποιες προκλήσεις όπως η προμήθεια πράσινου υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα. Μια άλλη πρόκληση είναι το γεγονός ότι οι υποδομές ανεφοδιασμού υδρογόνου για βαρέα οχήματα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βασίζονται στον αέρα, το νερό και τον ήλιο.

 

 

«Αναμένουμε ότι η προσφορά πράσινου υδρογόνου θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς πολλές βιομηχανίες θα εξαρτώνται από αυτό για τη μείωση του CO2. Ωστόσο, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ για την εξάλειψη του άνθρακα στις μεταφορές, έχουμε ήδη αργήσει. Έτσι, το ξεκάθαρο μήνυμά μου προς όλες τις εταιρείες μεταφορών είναι να ξεκινήσουν το ταξίδι σήμερα με ηλεκτρικές μπαταρίες, βιοαέριο και τις άλλες διαθέσιμες επιλογές. Τα φορτηγά με κυψέλες καυσίμου θα αποτελέσουν στη συνέχεια ένα σημαντικό συμπλήρωμα για μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές μεταφορές σε λίγα χρόνια από τώρα» επεσήμανε ο Roger Alm.