Η Peugeot αναβαθμίζει τα ηλεκτρικά van της

Ανανεώνοντας τα E-Partner, E-Expert και E-Boxer, η Peugeot καθιστά τα ηλεκτρικά της van, πιο αποδοτικά, ασφαλή και άνετα από ποτέ.

Η Peugeot -όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες μέλη του ομίλου Stellantis- ανανεώνει το σύνολο των επαγγελματικών της μοντέλων, ξεκινώντας από τα τρία ηλεκτρικά van, E-Partner, E-Expert και E-Boxer. Το παραπάνω μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς η Peugeot έχει δεσμευθεί πως το 2025 θα διαθέτει μία ηλεκτρική έκδοση για κάθε μοντέλο της γκάμας της. Απώτερος στόχος είναι μέχρι το 2030 η Peugeot να έχει καταστεί μία 100% ηλεκτρική μάρκα στην Ευρώπη.

Επιστρέφοντας στο παρόν, τα τρία ηλεκτρικά van της Peugeot είναι πιο αποδοτικά από ποτέ, με τη γαλλική εταιρεία να προφέρει στους υποψήφιους αγοραστές τους μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών συντήρησης, για έως 8 χρόνια ή 200.000 χλμ. χρήσης.

Πιο αποδοτικό το Peugeot E-Partner

Το ανανεωμένο Peugeot E-Partner φέρει εκτεταμένες αλλαγές στη σχεδίαση του αμαξώματός του, ειδικά στο εμπρόσθιο μέρος όπου έχουν τροποποιηθεί η μάσκα, ο προφυλακτήρας και τα φωτιστικά σώματα. Στο εσωτερικό, νέας σχεδίασης είναι το ταμπλό, με το περίφημο Peugeot i-Cockpit να διαθέτει μια νέα οθόνη αφής 10 ιντσών. Χειριστήρια έχουν τοποθετηθεί στο τιμόνι, όπως και «paddles» για τη ρύθμιση της ανάκτησης ενέργειας. Επιπλέον, νέες -πιο ανθεκτικές στη σκληρή χρήση- επενδύσεις έχουν εφαρμοστεί στα καθίσματα. Συνολικά, ακόμα πιο πλούσιος είναι ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας του ανανεωμένου E-Partner, σε σημείο που θυμίζει τον αντίστοιχο επιβατικών οχημάτων.

 

New Peugeot Range

 

Παραμένει ο ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 100 kW (136 hp) ισχύος και 270 Nm ροπής, που παίρνει ενέργεια από μια μπαταρία χρησιμοποιούμενης χωρητικότητας 50 kWh. Οι άνθρωποι της Peugeot δούλεψαν πάνω στην απόδοση του ηλεκτρικού van, που πλέον εμφανίζει επίδοση 11,2 δλ. στο 0-100 χλμ./ώρα και τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός, πως έχει αυξηθεί η αυτονομία κίνησης, που πλέον φτάνει έως και τα 330 χλμ. (κύκλος WLTP). Νέο χαρακτηριστικό είναι και η αντλία θερμότητας που αυξάνει την άνεση των επιβατών, δίχως να «θυσιάζεται» μέρος της αυτονομίας.

Το Peugeot E-Partner φέρει ενσωματωμένο φορτιστή 7,4 kW ή προαιρετικά έναν τριφασικό ισχύος 11 kW. Σε έναν DC ταχυφορτιστή των 100 kW, απαιτούνται μόλις 30 λεπτά για το 0-80% της φόρτισης. Αν το ηλεκτρικό van συνδεθεί σε ένα wall-box των 11 kW χρειάζονται 5 ώρες για μια πλήρη φόρτιση, ενώ σε ένα wall-box των 7,4 kW η διαδικασία διαρκεί 7,5 ώρες.

Κατά τα γνωστά, το ανανεωμένο E-Partner εξακολουθεί να διατίθεται σε δύο εκδόσεις μήκους αμαξώματος 4,40 ή 4,75 μέτρων, με την τελευταία να μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 επιβάτες.

Σημειώνεται, πως οι παραπάνω βελτιώσεις στην εμφάνιση και ο αναβαθμισμένος εξοπλισμός, δίνουν το «παρών» και στο θερμικό μοντέλο, το Peugeot Partner. Διατίθεται με τον PureTech κινητήρα βενζίνης των 110 hp ή το BlueHDi diesel σύνολο σε εκδόσεις 100 ή 130 hp, με την ισχυρότερη να μπορεί να αποκτηθεί και με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Αυτονομία έως και 350 χλμ. για το Peugeot E-Expert

Η ίδια σχεδιαστική προσέγγιση ακολουθήθηκε και κατά την αισθητική ανανέωση και του μεσαίου van, Peugeot E-Expert. Συναντάμε ανασχεδιασμένη γρίλια μάσκας που φέρει το νέο έμβλημα της μάρκας, όπως και νέα, full LED φωτιστικά σώματα, με τις αλλαγές στο εμπρόσθιο τμήμα να συμπληρώνονται με τον νέο -αεροδυναμικής σχεδίασης- προφυλακτήρα. Εκ βάθρων έχει αλλάξει η θέση οδήγησης, ενώ φρεσκαρισμένα είναι το ταμπλό και το τιμόνι.

 

New Peugeot Range

 

Στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 10 ιντσών, ενώ προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί και ίδιας διάστασης οθόνη αφής και το infotainment. Χάρη στις δύο κάμερες, το σύστημα Dynamic Surround Vision παρέχει περιμετρική ορατότητα, προς όφελος της άνεσης και της ασφάλειας, κάτι που ενισχύεται και μια σειρά από νέα συστήματα ADAS που προστέθηκαν στον εξοπλισμό.

Στο αναβαθμισμένο, νέο E-Expert, η μέγιστη αυτονομία ανέβηκε από τα 330 στα 350 χλμ. (κύκλος WLTP) για το μοντέλο με την μπαταρία των 75 kWh, ενώ αυτό με την μπαταρία των 50 kWh εμφανίζει εμβέλεια έως και 224 χλμ. Ως είχαν παραμένουν ο όγκος του χώρου φόρτωσης (έως 6,6 κ.μ.), το ωφέλιμο φορτίο (μέχρι 1.263 κιλά) και η ελκτική ικανότητα (1.000 κιλά). Το ίδιο και ο ηλεκτροκινητήρας, που είναι κοινός με αυτόν του E-Partner και ο οποίος διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης (Eco, Power και Normal).

Σε ό,τι αφορά στη φόρτιση, το Peugeot E-Expert με τη μικρή μπαταρία, σε έναν σταθμό δημόσιας φόρτισης των 100 kW, χρειάζεται 38 λεπτά για το 0-80% της φόρτισης, ενώ εκείνο με τη μεγάλη, απαιτεί 45 λεπτά. Η πλήρης φόρτιση σε ένα wall-box των 11 kW διαρκεί 4 ώρες και 50 λεπτά για την έκδοση των 50 kWh και 7 ώρες και 30 λεπτά για την έκδοση των 75 kWh. Οι παραπάνω χρόνοι σε ένα wall-box των 7,4 kW διαμορφώνονται στις 6 ώρες και 40 λεπτά ή στις 11 ώρες και 20 λεπτά, αντίστοιχα.

Σημειώνεται, πως το E-Expert διατίθεται στις εκδόσεις van Standard (4,98 μ.) ή Long (5,33 μ.), σε εκδόσεις μεταφοράς προσωπικού (5 ή 6 θέσεων), σε εκδόσεις καμπίνας σασί, αλλά και στην 9θέσια Combispace. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμα, πως το μοντέλο προσφέρεται και με BlueHDi diesel κινητήρες απόδοσης 120, 145 και 180 hp, με τις δύο τελευταίες να μπορούν να παραγγελθούν και με 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Οι παραπάνω βελτιώσεις του ηλεκτρικού E-Expert εφαρμόζονται και στο θερμικό Expert.

Σε νέα εποχή περνάει το E-Boxer

Στην ίδια λογική βρίσκονται οι αλλαγές στο αμάξωμα και στην καμπίνα του μεγαλύτερου Peugeot E-Boxer, ενώ -ομοίως- πλουσιότερος είναι ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας.

 

New Peugeot Range

 

Σημαντικά αναβαθμισμένη είναι η ηλεκτρική γραμμή κίνησης του νέου Peugeot E-Boxer, του οποίου το μοτέρ πλέον αποδίδει 200 kW/270 hp ισχύος και 400 Nm ροπής, προσδίδοντας στο μοντέλο τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως το μεγάλο van εξοπλίζεται με μπαταρία χωρητικότητας 110 kWh, που επιτρέπει στο όχημα να εμφανίζει αυτονομία έως και 420 χλμ. (κύκλος WLTP). Προσφέρονται τρία προγράμματα οδήγησης, καθώς και 4 ρυθμίσεις ανάκτησης ενέργειας, τα οποία μπορούν να επιλεγούν από τα σχετικά paddles του τιμονιού.

Το E-Boxer φέρει ενσωματωμένο τριφασικό φορτιστή των 11 kW, χάρη στον οποίο σε έναν DC ταχυφορτιστή των 150 kW, η φόρτιση της μπαταρίας (0-80%) διαρκεί 55 λεπτά. Σε ένα wall-box των 11 kW, πάλι, η πλήρης φόρτιση απαιτεί 11 ώρες και 45 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες εκδόσεις αμαξώματος, το νέο E-Boxer εξακολουθεί να προσφέρεται με δύο μεταξόνια μήκους 3,45 και 4,04 μέτρων. Οι εκδόσεις panel van λανσάρονται σε δύο μήκη (L2 και L4) σε συνολικά 4 παραλλαγές, με τον όγκο του χώρου φόρτωσης να έχει εύρος από τα 13 έως τα 17 κ.μ. και το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο να είναι της τάξης των 1.500 κιλών. Αποτελώντας τη βάση για διασκευές, το Ε-Boxer με το μακρύ μεταξόνιο μπορεί να αποκτηθεί σε εκδόσεις σασί με μονή ή διπλή καμπίνα.

Όπως και στα μικρότερα επαγγελματικά οχήματα της Peugeot, το συμβατικό Boxer παραμένει στην γκάμα, φέροντας BlueHDi κινητήρες πετρελαίου χωρητικότητας 2,2 λίτρων, οι οποίοι εμφανίζουν απόδοση 120, 140 και 180 hp, με τις δύο τελευταίες -κατά τα γνωστά- να προσφέρουν την επιλογή του αυτόματου κιβωτίου των 8 σχέσεων.