Η πανδημία απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις αερομεταφορές

Η οργάνωση Air Transport Action Group (ATAG) προέβλεψε ότι η βουτιά στη ζήτηση για ταξίδια και η αργή ανάκαμψη θα απειλήσει 4,8 εκατ. εργαζόμενους στην αεροπορία και πάνω από τις μισές από τις συνολικά 87,7 εκατ. θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα ή έμμεσα ο κλάδος στις υπηρεσίες αναψυχής και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν πολλές θέσεις στις αερομεταφορές και την ευρύτερη οικονομία, που στηρίζονται στην αεροπορία», δήλωσε ο Μάικλ Γκιλ, επικεφαλής της ATAG, η οποία εκπροσωπεί αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, κατασκευαστές αεροσκαφών και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ταξιδιωτική κίνηση το 2020 εν μέσω νέας έξαρσης του κορωνοϊού και ταξιδιωτικών περιορισμών.

Άλλωστε και η ΙΑΤΑ εκτίμησε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς δεν υπάρχουν τα ταμειακά αποθέματα που κάθε χρόνο λειτουργούσαν ως «μαξιλάρι». «Αν απουσιάσουν πρόσθετα κρατικά μέτρα στήριξης και ένα άνοιγμα των συνόρων, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις αερομεταφορές θα χαθούν. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν μόνο οι αεροπορικές εταιρείες και οι θέσεις εργασίας σε αυτές. Παγκοσμίως, δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις αερομεταφορές κι αν δεν ξανανοίξουν τα σύνορα, τα προς το ζην αυτών των ανθρώπων θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε σε τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac, καλώντας τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για προληπτικά test πριν από κάθε αναχώρηση, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.