Εσπερίδα ΣΥΝΔΔΕ&L – ILME: Στρατηγικές ανθεκτικότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Οι προκλήσεις για διεθνείς μεταφορές & Logistics

Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους όσοι έλαβαν μέρος, ολοκληρώθηκε, την Τρίτη 18 Απριλίου, η εσπερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος και το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος με θέμα «Στρατηγικές ανθεκτικότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Οι προκλήσεις για διεθνείς μεταφορές & Logistics».

Την πολύ ενδιαφέρουσα θεματική αυτή, ανέλυσαν, εκ μέρους τριών πολύ ενεργών επιχειρήσεων της αγοράς, οι κ.κ. Μιχάλης Γαλιατσάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Cargo360°, Κωνσταντίνος Χανιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Telenavis και η κα Νάνσυ Καλαϊτζή, Διευθύντρια Θαλασσίων Μεταφορών της Goldair Cargo SA, ενώ ιδιαιτέρως σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΝΔΔΕ&L, κ. Νίκου Αργυρίδη, στην αρχή της εκδήλωσης, και του πεπειραμένου Τελωνειακού Συμβούλου, κ. Γιώργου Βήτου, στο τέλος.

Να σημειωθεί ότι η κοινή εκδήλωση ήταν η πρώτη μιας σειράς πρωτοβουλιών που οι δύο Ενώσεις έχουν αποφασίσει να διοργανώσουν για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον κλάδο.

Ψηφιακή αναβάθμιση και διαμετακομιστικό εμπόριο

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Χανιώτης μίλησε για την ψηφιοποίηση των μεταφορών και τα βήματα με τα οποία κάθε εταιρεία θα μπορούσε να φτάσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Περιέγραψε τα πακέτα λύσεων μοντέλων δρομολόγησης της Telenavis και εστίασε στην λειτουργική ευελιξία των πλατφορμών αυτών, που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε επιχείρηση του κλάδου Logistics. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Δεν έχουμε τη λύση σε ένα πρόβλημα, έχουμε, όμως, τα εργαλεία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα».

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ερωταπαντήσεις με το κοινό, προκάλεσε η ανάλυση εκ μέρους της Cargo360° για την εγγυητική transit στο διαμετακομιστικό εμπόριο, ένα εργαλείο που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως χρήσιμο για τους Οικονομικούς Φορείς και επιχειρήσεις. Ο κ. Γαλιατσάτος εξήρε τη σημασία συνεργασίας με εκτελωνιστικές επιχειρήσεις, καθώς οι 3PL δεν μπορούν να έχουν συνολικά τις γνώσεις για εξειδικευμένα ζητήματα, ενώ εξέφρασε και τη σιγουριά ότι στο άμεσο μέλλον τα τελωνεία θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για το διεθνές εμπόριο.

Θαλάσσιες μεταφορές & διεθνές περιβάλλον

Εκ μέρους της Goldair Cargo, η κα Νάνσυ Καλαϊτζή ανέλυσε στους παρευρισκόμενους την πολυπλοκότητα που επικρατεί αυτούς τους τελευταίους μήνες στο διεθνές περιβάλλον της θαλάσσιας διαμεταφοράς, δίνοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον διεθνή πληθωρισμό, τις τάσεις ανάπτυξης, το πόσο επηρεάζουν τα ναύλα και τις τιμές της διαμεταφοράς οι γεωπολιτικοί τριγμοί, ενώ σε διάλογο με τους συμμετέχοντες επιχειρήθηκαν και κάποια σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μεσομακροπρόθεσμα.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της εσπερίδας, και ενώ ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε το κοινό για τον νέο Ευρωπαϊκό Τελωνειακό Κώδικα και τις αλλαγές που αυτός θα επιφέρει στο διάστημα 2025-20235, παρενέβη στην συζήτηση με ουσιαστικό τρόπο και με αρκετές διευκρινίσεις προς το κοινό και ο κ. Γιώργος Βήτος, λύνοντας απορίες.

Τόσο ο ΣΥΝΔΔΕ&L, όσο και το ILME ευχαρίστησαν το κοινό για την ενεργή συμβολή του και δεσμεύθηκαν για περαιτέρω κοινές δράσεις για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.