Επαφές στο Λονδίνο από Γ. Πλακιωτάκη για αναβάθμιση των ελληνικών Λιμένων

Τις βασικές πτυχές της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως ενόψει των επικείμενων εξελίξεων που αφορούν στο Brexit, συζήτησε σε επαφές που είχε στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης με την αρμόδια για ναυτιλιακά θέματα υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κα Nusrat Ghani.

Κατά τη συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στο ναυτιλιακό τομέα, συμφωνώντας ότι το Brexit δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και του ΙΜΟ.

O κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε στην υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου την κύρια προτεραιότητα της χώρας μας για ομαλή δραστηριοποίηση της ναυτιλίας και διατήρηση ανοικτών διεθνών ναυτιλιακών αγορών των δύο χωρών, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Από την πλευρά της η κα Ghani παρουσίασε τις επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) καθώς και το ειδικότερο καθεστώς που θα διέπει το ναυτιλιακό τομέα στη μετά Brexit εποχή.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, ναυτικής εκπαίδευσης, συνεργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά και επίκαιρα θέματα στον ΙΜΟ, όπως η λειτουργική εφαρμογή της περιβαλλοντικής ατζέντας του Οργανισμού και οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ (Νοέμβριος 2019), όπου οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη θετική αξιολόγηση της αμοιβαίας υποστήριξης των δύο χωρών.

Ο κ. Πλακιωτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τη Βρετανίδα ομόλογό του για τις πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου, που έχουν στο επίκεντρο τους την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας και την ισχυροποίηση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης καθώς και την περαιτέρω ανάδειξη των ελληνικών λιμένων σε θαλάσσιους μεταφορικούς κόμβους, μέσω επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους.

Τέλος, οι δύο Υπουργοί, επιβεβαίωσαν τη σημασία της ναυτιλίας ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και υπογράμμισαν εκ νέου την κοινή τους προσέγγιση απέναντι σε επίκαιρα ζητήματα ναυτιλιακής πολιτικής των δύο χωρών, τα οποία συνιστούν εφαλτήριο συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο.