Επίσημη Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 5G-LOGINNOV: Η Τεχνολογία 5G στην υπηρεσία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Λιμένων

Το ευρωπαϊκό έργο 5G-LOGINNOV, μετά από 3 χρόνια  εντατικών ερευνών πάνω στην χρήση της  5G τεχνολογίας για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών διαχείρισης και μεταφοράς εμπορευμάτων σε 3 ευρωπαϊκούς λιμένες, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Στις 7 Νοεμβρίου 2023, η κοινοπραξία διοργάνωσε την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου στο Πραιτωριανό Παλάτι στο Κόπερ της Σλοβενίας. Τοπικοί φορείς, ηγέτες του κλάδου, εταίροι του έργου και εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Σλοβενίας  παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας 5G και του πως μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς και πιο «έξυπνους» λιμένες.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, ζωντανές επιδείξεις και πρακτικές εφαρμογές των τριών πιλοτικών προγραμμάτων του έργου που έλαβαν χώρα στα λιμάνια της Σλοβενίας (Κόπερ), της Αθήνας (Ελλάδα) και του Αμβούργου (Γερμανία).

Το όραμα του 5G-LOGINNOV ήταν να βελτιστοποιήσει τις εμπορευματικές λειτουργίες και την εφοδιαστική αλυσίδα των ευρωπαϊκών λιμένων μέσω καινοτόμων εφαρμογών και συσκευών που υποστηρίζονται από την τεχνολογία 5G, το IoT, την ανάλυση δεδομένων με δυνατότητα AI, τα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας επόμενης γενιάς, τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα.

Τα πιλοτικά προγράμματα στην Αθήνα και το Κόπερ επικεντρώθηκαν στις εφαρμογές 5G Smart Logistics εντός των εγκαταστάσεων των λιμένων, ενώ ο πιλότος του Αμβούργου, εστίασε στην διασύνδεση του λιμένα με το οδικό δίκτυο μεταφορών και τις οδικές υποδομές που είναι αναγκαίες.

Κατά την επίσημη παρουσίαση, ο Παύλος Μπασαράς και ο Μάνος Βασιλόπουλος, από την ερευνητική μας ομάδα του i-sense Group, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ελληνικού πιλότου από το λιμάνι του Πειραιά και πραγματοποίησαν ζωντανή επίδειξη των εφαρμογών που σχεδιάστηκαν και δοκιμάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες.

Τα πιλοτικά σενάρια του ελληνικού πιλότου ήταν τα παρακάτω:

  • 5G&AI-enabled surveillance and monitoring
  • 5G&AI-enabled container seal detection
  • 5G&AI-enabled collision warning
  • 5G&AI-enabled collision warning
  • Predictive Maintenance.

Οι κύριοι στόχοι του ελληνικού πιλότου ήταν:

  • Η βελτίωση των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω τεχνητής νοημοσύνης (υπηρεσιών ανάλυσης βίντεο) και 5G που σχετίζονται με τον απομακρυσμένο έλεγχο λιμένων και την αυτοματοποίηση υπηρεσιών
  • Η μείωση του λειτουργικού κόστους
  • Η βελτίωση (αυτοματοποίηση) των λειτουργιών ασφάλειας
  • Η βελτιστοποίηση της συνέργειας εσωτερικών και εξωτερικών φορτηγών

Μάθετε περισσότερα για το 5G-LOGINNOV στο https://5g-loginnov.eu/.