Ενισχύει σημαντικά τη χωρητικότητα σε ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Πάνω από 2.700 στρέμματα φιλοδοξεί να προσθέσει τα επόμενα χρόνια στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, και από πλευράς ξένων επενδυτών, για βιομηχανικά οικόπεδα στην Θεσσαλονίκη. H ζήτηση αυτή δεν μπορεί σήμερα να καλυφθεί, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα στρέμμα διαθέσιμο από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία «κοιτάζει» τα τελευταία χρόνια τρεις διαφορετικές εκτάσεις, εμβαδού 400, 2.000 και 300 στρεμμάτων αντίστοιχα, προκειμένου να τις ενσωματώσει στην ΒΙΠΕ, για την πρώτη εκ των οποίων αναμένονται θετικές εξελίξεις, ίσως και έως το τέλος του 2023.

Εντός του ίδιου χρονοδιαγράμματος, μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νεότερα και ως προς το εάν θα εγκριθούν τελικά οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τη χρηματοδότηση κατά 50% της αναβάθμισης 14 Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) σε όλη την Ελλάδα. Στις ΒΙΠΕ αυτές προγραμματίζονται έργα ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2025, εκ των οποίων η «μερίδα του λέοντος» -34 εκατ. ευρώ- αφορά την Βόρεια Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια την Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζεται να κατευθυνθούν 15,5 εκατ. ευρώ. Τα έργα αναβάθμισης αφορούν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις σε οδοποιία, δίκτυα υδροδότησης και βιομηχανικών λυμάτων, αντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης, ενεργειακή αναβάθμιση για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα, τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρομέτρων και παροχομέτρων, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, Θάνος Ψαθάς, ο οποίος σημειώνει ακόμα ότι ο νέος νόμος 4982/2022 βάζει κάποια τάξη στις Βιομηχανικές Περιοχές, π.χ. ως προς τις αρμοδιότητες των δήμων εντός των ορίων τους (σε θέματα ζωνών πυροπροστασίας, ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, διαχείρισης αποβλήτων κ.τ.λ.). Εξηγεί ότι, βάσει του συγκεκριμένου νόμου, από 1ης Ιανουαρίου του 2023, περιήλθαν στις ίδιες τις ΒΙΠΕ μια σειρά από αρμοδιότητες κι ανταποδοτικές υπηρεσίες «που θεωρητικά ασκούνταν από τους δήμους».

Ειδικά για την ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι με τις κινήσεις που δρομολογεί η συγκεκριμένη αλλαγή, «τον Σεπτέμβριο του 2024 κανένας δεν θα πιστεύει ότι η ΒΙΠΕ Σίνδου είναι η ίδια βιομηχανική περιοχή που ήταν πριν. Και, μάλιστα, όλα θα γίνονται με κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα στα δημοτικά τέλη». Κατά τον κ. Ψαθά, σημαντικό πρόβλημα για τις κατά τόπους ΒΙΠΕ αποτελεί μέχρι σήμερα το γεγονός ότι τα θέματα καθαριότητας, συντήρησης και λειτουργίας ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας των δρόμων, ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων (των σκουπιδιών που παράγουν οι απασχολούμενοι στην βιομηχανική περιοχή) και απομάκρυνσής τους είναι αρμοδιότητες του οικείου δήμου σε όλες τις ΒΙΠΕ της Ελλάδας -κι είναι οι υπηρεσίες που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εικόνα τους. «Δυστυχώς, οι περισσότεροι δήμοι δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές, ενώ εισπράττουν τα δημοτικά τέλη» επεσήμανε ο κ. Ψαθάς, επισημαίνοντας ότι με τον νέο νόμο, από το 2023, αυτό άλλαξε.