Ενιαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό σχέδιο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

 

Συνάντηση γνωριμίας και εργασίας είχε τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος με τον πρόεδρο του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ Σωτήρη Θεοφάνη, στα γραφεία του Οργανισμού, με σκοπό την ενημέρωση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τον συντονισμό κοινών δράσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας ενημερώθηκε από τον κ. Θεοφάνη για το επιχειρησιακό και επενδυτικό σχέδιο του Οργανισμού και το χρονοδιάγραμμά του, καθώς και για τα προαπαιτούμενα για την επιτυχία αυτού του σχεδίου.

Κοινή βούληση υπουργείου Ενέργειας και ΟΛΘ αποτελεί η ταχύτατη έναρξη της επένδυσης, η ολοκλήρωση των ενεργειών  αδειοδότησης και προετοιμασίας των έργων μέχρι το τέλος του 2018, ώστε στις αρχές του 2019 να αρχίσουν υλοποιούνται, αλλά και η ολοκλήρωση των επενδύσεων, που ανέρχονται σε 180 εκατ. ευρώ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνοντας όσο είναι δυνατό τον χρόνο που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Κοινή πεποίθηση υπουργείου Ενέργειας και ΟΛΘ αποτελεί η ιδιαίτερη σημασία και το μείζον αναπτυξιακό αποτύπωμα που θα έχει το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΘ για την Κεντρική Μακεδονία, η αύξηση του παραγόμενου τοπικού προϊόντος  στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή και η ουσιαστική ενίσχυση της εργασίας.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας έργου με τη συμμετοχή του ΟΛΘ, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Ενέργειας. Η ομάδα έργου θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει για την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την επιτάχυνση των μελετών και των αδειοδοτήσεων, διότι, όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, “η επένδυση του λιμανιού, η ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα και η εγκατάσταση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία και τον ρόλο της στη βαλκανική χερσόνησο”.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκαν και τα ουσιαστικά έργα υποδομής του λιμανιού και η σύνδεσή τους με την Εγνατία Οδό και το σιδηροδρομικό δίκτυο και εξασφαλίστηκαν η μέγιστη δυνατή επιτάχυνση των έργων και η χρηματοδότησή τους.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε τον κ. Θεοφάνη για την ίδρυση και τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, τον σκοπό του και το πλαίσιο λειτουργίας, καθώς και για τη συμβουλευτική επιτροπή του Φορέα στην οποία ο ΟΛΘ θα έχει σημαντικό ρόλο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΛΘ δήλωσε τη μέγιστη συμπαράστασή του στο εγχείρημα και τη συμμετοχή του ΟΛΘ σε αυτό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΛΘ ενημερώθηκε για το σχέδιο αναβάθμισης της δυτικής παράκτιας ζώνης, έργο για το οποίο έχει δηλώσει την ιδιαίτερη προσοχή του το υπουργείου Ενέργειας και περιλαμβάνει την απορρύπανση της περιοχής δυτικά της περιοχής του ΟΛΘ, την εξυγίανση της Τάφρου των Βυρσοδεψείων και τον καθαρισμό των εκβολών του Δενδροποτάμου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση του Οργανισμού, δηλώνοντας ότι το υπουργείο Ενέργειας θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των επενδυτικών έργων στο λιμάνι, θα είναι αρωγός όπου χρειαστεί, ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού αποτελεί στοίχημα για την πόλη, αλλά και τη χώρα: “Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκολλήσουμε έργα αναπτυξιακά για τη Θεσσαλονίκη που περιμέναμε δεκαετίες. Εξάλλου, στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού Κόλπου, το αναπτυξιακό και το περιβαλλοντικό σχέδιο είναι ενιαία και αδιάσπαστα”.