Εγκαινιάστηκε ο αγωγός IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας
Την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), εγκαινίασαν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας, o Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης και η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούικα Πέτκοβα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει τα εξής: «Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους περίπου 180 χιλιόμετρων (εκ των οποίων 31 χλμ. στο ελληνικό έδαφος), αρχικής δυναμικότητας 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα. Αν και είναι έργο μεσαίου βεληνεκούς έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στο ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής λόγω της στρατηγικής του θέσης.
Ο νέος αγωγός διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού των Βαλκανίων με δύο διαφορετικούς τρόπους: Αφενός, αποτελεί θεμέλιο λίθο του κάθετου διαδρόμου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του αγωγού TAP στην καρδιά των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας έτσι την τροφοδοσία τους από τον Νότιο Διάδρομο. Σε συνδυασμό με τον υπό ωρίμανση διασυνδετήριο αγωγό Σερβίας-Βουλγαρίας και την υφιστάμενη διασύνδεση Βουλγαρίας- Ρουμανίας, ολοκληρώνεται ένα σύστημα υποδομών διασύνδεσης φυσικού αερίου, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μία ενιαίας αγοράς με ίδιους κώδικες και απρόσκοπτη φυσική ροή.
Αφετέρου, μέσω της διασύνδεσης του με το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ο IGB θα έχει πρόσβαση στον πρόσφατα αναβαθμισμένο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και στον μελλοντικό πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, επιτρέπει την πρόσβαση σε μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου, την παγκόσμια αγορά LNG.
Μελλοντικά, δε, ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για τη διοχέτευση του αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, προς τις αγορές της Ευρώπης.
Πέραν της ενίσχυσης της ασφάλεια εφοδιασμού, ο IGB θα συμβάλλει, επίσης, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, με σταθερές ροές προϊόντος και χαμηλές τιμές, που θα επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών».
«Σήμερα γιορτάζουμε την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του IGB, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. «Είναι μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσες και όσους εργάστηκαν για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο και ιδιαίτερα τη συνάδελφο μου, Τεμενουσκα Πετκοβα, για την άριστη συνεργασία».