Δυναμική πορεία και για το 2023 στα Logistics Real Estate καταγράφει το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis

Ως «ο μεγάλος ωφελημένος από την περίοδο της πανδημίας» και την εποχή του e-commerce εμφανίζεται ο κλάδος των Logistics, στο πιο πρόσφατο Παρατηρητήριο Αξιών Logistics της Geoaxis (https://www.geoaxis.gr/) που αφορά στο 2022. Η πρόβλεψη της πιστοποιημένης εταιρείας εκτιμήσεων, είναι πως και για το 2023 θα συνεχιστεί η αυξανόμενη ζήτηση για logistics real estate με ανοδική τάση στα επίπεδα των ενοικίων, με μικρότερη όμως ταχύτητα και σταθεροποίηση ή ακόμη και ελαφρά μείωση των αποδόσεων.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο είναι μοναδικές εάν καταφέρει η Ελλάδα να αναδειχθεί ως συγκοινωνιακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημείο σύνδεσης μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας. Σε γενικές γραμμές, καταγράφεται άνοδος ενοικίων για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους της τάξεως του 5%-10%. Το Θριάσιο πεδίο καταλαμβάνει την μερίδα του λέοντος στις νέες αναπτύξεις σε αντιδιαστολή με τις λοιπές περιοχές (Ελευσίνα, Μεσόγεια, Οινόφυτα, Θεσσαλονίκη) όπου η πλειοψηφία του κτηριακού αποθέματος είναι αρκετά παλαιά

Επίσης, καταγράφεται πως η

στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο ευνόησε τόσο πολύ τον κλάδο που πλέον μια εξαιρετικά μεγάλη πλειοψηφία επενδυτών και funds ψάχνουν να τοποθετηθούν, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μεγάλος ανταγωνισμός σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά έχουν ωθήσει τις αξίες σε πρωτοφανή επίπεδα, τις αποδόσεις σε μεγάλη συμπίεση και τον δείκτη κενότητας κοντά στο μηδέν.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των τιμών ενοικίασης, το Παρατηρητήριο της Geoaxis καταγράφει πως:

  • Η υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφεται στον Ασπρόπυργο με 4,50 ευρώ /τ.μ./ μήνα
  • Στα Μεσόγεια καταγράφονται τιμές ενοικίασης 4,07 ευρώ/τ.μ./μήνα
  • Στην Ελευσίνα 3,37 ευρώ/τ.μ./μήνα, ενώ χαμηλότερα κυμαίνονται οι τιμές στα Οινόφυτα με 2,61 ευρώ/τ.μ./μήνα
  • Στην Β. Ελλάδα, πρώτη σε εύρος τιμών είναι η ΒΙ.ΠΕ Σίνδου με 2,85 ευρώ/τ.μ./μήνα και χαμηλότερα στα 2,52 ευρώ/τ.μ./μήνα ενοικιάζονται οι αποθήκες στο Καλοχώρι.

Ειδικά για την Αττική, η στέγαση χρήσεων είτε αυτές αφορούν βιομηχανική παραγωγή, είτε παραδοσιακή αποθήκη και 3PL, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια τ.µ., ενώ σημειώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών, που αγγίζει περίπου το 40% αποτελείται από εργοστάσια παραγωγής, μεγάλης παλαιότητας τα οποία έχουν σταματήσει προ αρκετών ετών τη λειτουργία τους και σήμερα χρησιμοποιούνται ως απλοί αποθηκευτικοί χώροι τύπου ξηρού φορτίου. Στο απόθεμα των αποθηκών στην Αττική στα τέλη του 2024 θα προστεθούν περίπου 250.000τμ στην Αττική.

Η ανάλυση της Geoaxis, επιβεβαιώνει το σημαντικό ενδιαφέρον για νέα projects σε αποθηκευτικούς χώρους και εγκαταστάσεις Logistics και για το 2023, αναφέροντας χαρακτηριστικά ένα πλήθος εταιρειών που πρωταγωνιστούν όπως οι Briq Properties, Premia Properties, Prodea Investments, Trastor, αλλά και ο όμιλος Βιοχάλκο, ενώ αναφορά γίνεται και στις δυναμικές κινήσεις της Dimand στη Β. Ελλάδα.