Διπλή διάκριση στα iF Design Awards για το concept φορτηγό MAN CitE και το αστικό λεωφορείο MAN Lion’s City

H MAN Truck & Bus έλαβε όχι ένα, αλλά δύο από τα πολυπόθητα βραβεία σχεδιασμού iF Design Awards. Η πρώτη διάκριση, το βραβείο iF Design Award 2019, στην κατηγορία «Automobiles/Vehicles/Bikes», απονεμήθηκε στο νέο αστικό λεωφορείο MAN Lion’s City. Το MAN CitE, η νέα αντίληψη για το φορτηγό πόλης, απέσπασε το βραβείο iF Gold Award στην κατηγορία «Professional Concept Mobility», αφήνοντας πίσω του άλλες, κορυφαίες σχεδιαστικές μελέτες στον χώρο του επιβατικού αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας.

MAN CitE – ένα ολοκαίνουριο πρωτότυπο φορτηγό για αστικές διανομές

Το MAN CitE είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό διανομών που βρίσκεται κοντά στην παραγωγή και μπορεί να εξασφαλίσει στο μέλλον φιλικές προς το περιβάλλον και αθόρυβες διανομές στα αστικά κέντρα. Το όχημα είχε ήδη προκαλέσει αίσθηση στη Διεθνή Έκθεση (IAA) Επαγγελματικών Οχημάτων στο Αννόβερο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα μέλη της επιτροπής επαίνεσαν τη σχεδιαστική ομάδα της MAN καθώς κατάφερε να επαναπροσδιορίσει ριζικά την ιδέα του φορτηγού αστικών διανομών, επινοώντας έτσι μια εντελώς νέα κατηγορία οχημάτων. Οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν μάλιστα, ήδη από την αρχή και σύστημα έξυπνης διαχείρισης μπαταριών και φόρτισης.

 

Το τελικό σχέδιο του MAN CitE

 

Ο Holger Koos, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού της MAN Truck & Bus, εξηγεί: «Κατά τον σχεδιασμό του οχήματος, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην εργονομία. Το χαμηλό κατώφλι εισόδου, η καμπίνα με απολύτως επίπεδο πάτωμα και η δυνατότητα εισόδου και εξόδου μέσω της στρεφόμενης/συρόμενης πόρτας στην πλευρά του συνοδηγού, που εξοικονομεί χώρο, σημαίνει ότι έχουμε βελτιώσει σε αξιοσημείωτο βαθμό την άνεση του οδηγού κατά τις καθημερινές εργασίες διανομής. Την ίδια στιγμή, το όχημα παρέχει εξαιρετική περιμετρική ορατότητα. Σε συνδυασμό με το σύστημα κάμερας 360 μοιρών κάνει την οδήγηση στην πόλη σημαντικά ασφαλέστερη».

MAN Lion’s City – η νέα γενιά αστικών λεωφορείων της ΜΑΝ

Τα αστικά λεωφορεία και τα πούλμαν, ιδιαίτερα, που φέρουν τα σήματα της MAN και της NEOPLAN, έχουν γίνει συνώνυμα της υψηλού επιπέδου σχεδίασης. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που ένα λεωφορείο σχεδιασμένο από τη MAN Truck & Bus λαμβάνει βραβείο iF Design Award – διάκριση που κανένας άλλος κατασκευαστής λεωφορείων δεν έχει καταφέρει.

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τη σύγχρονη και υψηλού επιπέδου εμφάνιση. Οι δυναμικές και συνάμα διαχρονικές γραμμές του λεωφορείου χαρίζουν πρωτοτυπία στη μορφή του ενώ παράλληλα δίνουν τρόπο έκφρασης και στα ιδιαίτερα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Η εξωτερική εμφάνιση του νέου αστικού λεωφορείου δένει χωρίς καμία αμφιβολία με τη σχεδιαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί η οικογένεια λεωφορείων της MAN. Όπως τα χαρακτηριστικά φώτα LED, με φωτισμό ημέρας και η κλασσική μαύρη μάσκα της MAN με τη χρωμιωμένη γραμμή, έτσι και το παρμπρίζ με τη χαρακτηριστική κάθετη κλίση του, αμέσως τραβάει την προσοχή. Το μαύρο πίσω μέρος του MAN Lion’s City που είναι εξοπλισμένο με καινοτόμα φώτα LED είναι αναμφίβολα εμβληματικό. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρει στους χρήστες ιδανική πρόσβαση στον χώρο του κινητήρα.

 

Το νέο αστικό λεωφορείο MAN Lion’s City

 

Τα νέα υλικά και οι μέθοδοι παραγωγής, εκτός της ελκυστικής εμφάνισης που έχουν δώσει στο λεωφορείο, το έχουν κάνει και πιο ελαφρύ και πιο στιβαρό και φιλικότερο στη χρήση. Οι προτάσεις χρωματισμών και εξοπλισμού, συνδυασμένες με μια καινοτόμο πρόταση φωτισμού που αποτελείται τόσο από έμμεσο όσο και από φυσικό φωτισμό, δημιουργούν μια ελκυστική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του λεωφορείου, το οποίο διαθέτει επίσης πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι μια αίσθηση ευρυχωρίας, φιλικότητας και φωτεινότητας. Ο χώρος εργασίας του οδηγού σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της εργονομίας και ξεχωρίζει χάρη στη λειτουργικότητα και την αισθητική του.

Σχεδιασμός επαγγελματικών οχημάτων: έμφαση στη δημιουργικότητα

«Είμαστε υπερήφανοι για τα φετινά βραβεία, τόσο στην κατηγορία των φορτηγών όσο και στην κατηγορία των λεωφορείων. Αυτό αποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός επαγγελματικών οχημάτων της MAN θεωρείται πλέον νούμερο ένα στον κόσμο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, ο σχεδιασμός των οχημάτων μας, να είναι σε κάθε περίπτωση ο φορέας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μάρκας μας.

 

Το τελικό σχέδιο του MAN Lion’s City

 

Αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν αναλογιστείτε ότι το χαρτοφυλάκιό μας αποτελείται από μια τεράστια γκάμα οχημάτων, από βαν διανομής και τράκτορες, μέχρι αστικά λεωφορεία και πούλμαν. Στόχος μας είναι να αναγνωρίζουν οι πάντες ένα όχημα MAN αμέσως μόλις το δουν. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις διαφορές τους, τα επαγγελματικά μας οχήματα πρέπει να μοιάζουν σαν να έχουν βγει από το ίδιο καλούπι» επισημαίνει ο Holger Koos, αναφερόμενος στους στόχους της ομάδας του.

ΜΑΝ Truck & Bus: παράδοση στις διακρίσεις

Τα βραβεία iF Design Awards άρχισαν το 1953. Για την επιλογή των νικητών χρησιμοποιούνται προκαθορισμένα κριτήρια, όπως η εμφάνιση και το σχήμα, το επίπεδο ευρηματικότητας, η εργονομία, η λειτουργικότητα καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη φορά που η MAN Truck & Bus κατάφερε να πείσει την κριτική επιτροπή: το 2016, το iF Design Award πήγε στο MAN Lion’s Intercity, το 2017 στο NEOPLAN Tourliner, το 2018 στο MAN Lion’s Coach και η φετινή διάκριση απονεμήθηκε στο λεωφορείο MAN Lion’s  City και στο πρωτότυπο φορτηγό MAN CitE. Η MAN κέρδισε το πρώτο της βραβείο iF Design Award πριν από ακριβώς 65 χρόνια με μια μηχανή πετρελαίου θαλάσσης.