Διεθνές Βραβείο σε Έλληνες ερευνητές για πλατφόρμα blockchain

Mε ένα διεθνές “τρόπαιο” επέστρεψαν από την Κίνα δύο ‘Ελληνες φοιτητές, που κατόρθωσαν να “δέσουν” τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία του blockchain με τους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς πόρους, σε ένα από τα πρώτα παγκοσμίως project του είδους, το “Bluechain”.

Πρόκειται για τους τελειόφοιτους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σφούνη (τμήμα Πληροφορικής) και Γεώργιο Βαγενά (τμήμα Βιολογίας), οι οποίοι έλαβαν το δεύτερο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ανάπτυξης blockchain τεχνολογίας «BYTOM Global Development Contest», διαγωνιζόμενοι με 100 ομάδες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα.

Χωρίς να έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια και με μοναδικό στόχο -όπως επισημαίνουν- την ανάδειξη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δύο φοιτητές ανέπτυξαν την πλατφόρμα “Bluechain”, η οποία βασίζεται στην blockchain τεχνολογία BYTOM και έχει ως στόχο την αποδοτική διαχείριση ενεργειακών και περιβαλλοντικών πόρων σε επίπεδο βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της άνισης πρόσβασης των ανθρώπων στους φυσικούς πόρους όπως το νερό ή η ενέργεια.

Οι δύο νέοι επιστήμονες, που ξεκίνησαν να αναπτύσσουν την πλατφόρμα μόλις τον περασμένο Αύγουστο, πραγματοποίησαν έρευνα και σχεδιασμό πάνω σε δεδομένα της αχανούς Οικονομικής Ζώνης του Ποταμού Γιανγκτζέ στην Κίνα (Yangtze River Economic Belt, γνωστής με το αρκτικόλεξο YREB), η οποία εισφέρει το 42% του κινεζικού ΑΕΠ (το αστρονομικό ποσό των 4,033 τρισ. δολαρίων), αλλά ταυτόχρονα ευθύνεται για το 43% των συνολικών λυμάτων αποχέτευσης στη χώρα (30,8 δισ.μετρικούς τόνους), όπως προκύπτει από ανάλυση στο πλαίσιο του έργου.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα;

Η πλατφόρμα διαθέτει πέντε assets, όπως το ψηφιακό νόμισμα bluecoin και άλλα ψηφιακά στοιχεία (WasteToken, WaterToken κτλ). Παράλληλα υπογράφονται έξυπνα συμβόλαια μεταξύ κυβέρνησης, βιομηχανίας, επιστημόνων και περιβαλλοντικών περιοχών. ‘Ετσι, η Bluechain διαμορφώνει μια συνθήκη επωφελή για όλα τα μέρη, μια κατάσταση win-win.

Πώς λειτουργεί; Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες που είναι συμβατές με τις πολιτικές και τους όρους διαχείρισης αποβλήτων που τίθενται από την κυβέρνηση, επιβραβεύονται με bluecoins και άλλα tokens, είτε αυτά εκλαμβάνονται ως νομισματική αξία είτε δίνονται ως αναλογική φορολογική απαλλαγή είτε ως μείωση του κόστους της ενέργειας. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο διαφορετικές βιομηχανίες μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους ψηφιακά στοιχεία (blue tokens), μέσω των έξυπνων συμβολαίων τους, σε ένα πλαίσιο που προσομοιάζει με τη λειτουργία “χρηματιστηρίου”.

“Σκοπός μας” δήλωσαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι φοιτητές, δεν είναι μόνο ένα οικονομικό μοντέλο βάσει του Bluecoin, αλλά αυτό συνυπάρχει με τα υπόλοιπα assets, πετυχαίνοντας μια ρεαλιστική ψηφιακή αποτύπωση της παραγωγικής διαδικασίας μιας βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ