Διαβεβαιώσεις ΟΛΠ για την Cosco

Δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ Α.Ε. (Cosco ) για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων καθώς σύμφωνα με τα όσα γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εγείρονται σχετικά με αυτή ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, αναφέρει η διοίκηση του ΟΛΠ σε επιστολή της προς το χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα που το ελληνικό δημόσιο προέβλεψε για την ΣΕΠ Α.Ε. και τα οποία η Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελούν κρατικές ενισχύσεις, δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης αλλά στα επόμενα άρθρα 2 και 3 του Ν 3755/2009.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε χθες ότι η υπόθεση που διερευνά η Ε.Ε. «δεν έχει επίπτωση επί των σχέσεων και των εργασιών των προβλητών που διαχειρίζονται ΟΛΠ και ΣΕΠ και δεν αφορά το άρθρο 1 του νόμου το οποίο ορίζει μεταξύ άλλων και τις οικονομικές σχέσεις των δύο μερών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές για τα φορολογικά πλεονεκτήματα που δίνει στην κινεζική Cosco η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ.

Η Επιτροπή, σε δύο συνεχόμενες επιστολές της προς την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ότι, όταν μια παροχή που χορηγείται από κράτος μέλος ενισχύει τη θέση μιας επιχείρησης έναντι άλλων ανταγωνιστριών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά, τότε πρέπει να θεωρείται ότι η εσωτερική αγορά επηρεάζεται από αυτή την ενίσχυση.

«Κατά πάγια νομολογία, για να νοθεύει ή να απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό ένα μέτρο, αρκεί ο αποδέκτης της ενίσχυσης να ανταγωνίζεται με άλλες επιχειρήσεις σε αγορές, οι οποίες είναι ανοικτές στον ανταγωνισμό. Συνεπώς, φαίνεται ότι τα υπό εξέταση επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα, που παρασχέθηκαν στον ΣΕΠ, θα νοθεύσουν ή υπάρχει κίνδυνος να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό και να επηρεάσουν τις μεταξύ των κρατών-μελών συναλλαγές», τονίζεται στη σχετική επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές.

Η Επιτροπή αξιολόγησε τα εξής φορολογικά πλεονεκτήματα:
– Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων.
– Ευνοϊκές διατάξεις όσον αφορά την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ.
– Μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό.
– Επιλογή μεταξύ 3 μεθόδων απόσβεσης.
– Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος εταιρειών για αγαθά, έργα και υπηρεσίες που παρέχονται στην Cosco εκτός Ελλάδος από εταιρείες ή κοινοπραξίες εκτός Ελλάδος, σε περίπτωση διμερούς φορολογικής συμφωνίας.
– Απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί συμφωνιών δανειοδότησης, καθώς και οποιασδήποτε συμπληρωματικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου.
– Απαλλαγή από φόρους, τέλη χαρτοσήμου, συνεισφορές και τυχόν δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων για τις συμβάσεις μεταξύ δανειστών των δανειακών συμβάσεων, βάσει των οποίων μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές.
– Απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου για κάθε οικονομική αντιστάθμιση που καταβάλλεται από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην PCT, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης.
– Προστασία που προβλέπεται στο νομοθετικό διάταγμα 2687/53 για την επένδυση της σύμβασης παραχώρησης και απαλλαγή από τους κανόνες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο.

Η κυβέρνηση δηλώνει ενοχλημένη προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και την Κομισιόν, καθώς την στιγμή που δέχεται πιέσεις για πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις την ίδια ώρα η Διεύθυνση Ανταγωνισμού ρίχνει σκιές σε μια από τις πλέον επιτυχημένες συμβάσεις παραχώρησης –λόγω του μεγέθους της και του εκτοπίσματος του παραχωρησιούχου- που έχουν γίνει στη χώρα αλλά και διεθνώς.

Να αποδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το όψιμο ενδιαφέρον της για τη σύμβαση ΟΛΠ – Cosco οφείλεται στις παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και όχι στον ανταγωνισμό συμφερόντων μεταξύ ευρωπαϊκών και κινεζικών συμφερόντων, ζητά, με ερώτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Επίσης, ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει γιατί έρχεται με καθυστέρηση τριών ετών η απάντησή της στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η σύμβαση του ΟΛΠ με την Cosco περιείχε «κραυγαλέες χαριστικές ρυθμίσεις φορολογικού κυρίως χαρακτήρα προς την ανάδοχο εταιρεία».