Δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων συντήρησης φρούτων και λαχανικών προβλέπει το Masterplan εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης

Παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, που θα καταστήσουν ευκολότερη την πρόσβαση στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, αλλά και έργα που θα αναβαθμίσουν την εικόνα της ΚΑΘ και θα την εξελίξουν σε πιο λειτουργική και αποτελεσματική, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στους πελάτες της,  αφορά το προσχέδιο του Masterplan που παρουσιάστηκε και η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του Οκτωβρίου.

«Προχωράμε στην αναβάθμιση της ΚΑΘ, ώστε αυτή να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στις σημερινές και αυριανές συνθήκες», είπε ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Δημήτρης Χαμπίδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΚΑΘ αντικειμενικά απευθύνεται σε πληθυσμό άνω των 50 εκατ., που αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και ενδεχομένως σύντομα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Σήμερα έρχονται αυτοκίνητα από το Βουκουρέστι, τροφοδοτούμε την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αν συμπεριλάβουμε και τους τουρίστες, μιλάμε για άλλους 50 εκατ. αριθμητικά πελάτες».

Στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, με την αρχή της να τοποθετείται χρονικά τον Μάρτιο, ο κ. Χαμπίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι σήμερα η ΚΑΘ που είναι τοποθετημένη σε έκταση 220-225 στρεμμάτων καταλαμβάνει 40 στρέμματα, και με βάση το Masterplan προβλέπεται ότι θα επεκταθεί σε άλλα 30 στρέμματα».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος εκτίμησε ότι το κόστος του προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΘ θα υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Στόχος μας είναι σε δύο χρόνια να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός της ΚΑΘ. Τώρα ‘τρέχουμε’ ώστε τέλος 2018 να ολοκληρωθεί η διαβούλευση που ξεκινήσαμε τον Μάρτιο και να καταθέσουμε το φάκελο για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ – με ανώτερη χρηματοδότηση τα 20 εκατ. ευρώ – να πάρουμε εγκρίσεις, και στις αρχές του 2019 να ξεκινήσουμε κάποια έργα για τα οποία δεν απαιτούνται μελέτες. Στο δεύτερο δε, εξάμηνο του επόμενου έτους, να τεθούν σε γραμμή αφετηρίας και τα υπόλοιπα Project».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δημιουργία του εθνικού κέντρου Agrologistics στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαμπίδης είπε ότι «δεν έχουμε κάτι νεότερο, βρισκόμαστε σε αναζήτηση του χώρου ύστερα από τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από την κοινωνία, όταν είχε ανακοινωθεί η χωροθέτηση του στο στρατόπεδο Ζιάκα». Υπενθυμίζεται ότι η ΚΑΘ είχε ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με την Κεντρική Αγορά της Αθήνας, θα συστήσει κοινή εταιρεία που θα ηγηθεί της επένδυσης για το εθνικό κέντρο Agrologistics, με την επένδυση να είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε πως «το εθνικό κέντρο Agrologistics, έχει αποφασιστεί να πάει στο στρατόπεδο Γκόνου, όπου θα γίνει και το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτό αποφασίστηκε ύστερα από τις αντιδράσεις για χρήση του στρατοπέδου Ζιάκα, το οποίο και τελικά θα αποδοθεί στην κοινωνία». Μάλιστα, για το προαναφερόμενο Project επισήμανε: «Ελπίζουμε μέσα στον επόμενο χρόνο ή ενδεχομένως και μέσα στο 2020 να το δούμε υλοποιημένο».

Για τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΘ, ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε, με την εταιρεία να έχει αναλάβει τεχνικός σύμβουλος για την υλοποίηση του Project, επισήμανε ότι το Masterplan θα ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου και τόνισε ότι «με δεδομένο ότι υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες, αυτές ενδεχομένως στο τέλος του 2018 να αρχίσουν να εκπονούνται, ενώ οι εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2019 έως στις αρχές του 2020».

Το προσχέδιο του Masterplan για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ΚΑΘ, παρουσίασαν ο οικονομολόγος MBA της Result Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης, ο πολιτικός μηχανικός του ΑΠΘ Θωμάς Σταματόπουλος και ο δρ. συγκοινωνιολογίας, Νίκος Ηλίου. Οι εισηγητές τόνισαν πως το πιο σημαντικό για την υλοποίηση του Project εκσυγχρονισμού της ΚΑΘ, είναι η ωρίμανση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου και ανέφεραν πως «προφανώς θα απαιτηθούν περισσότερα των 20 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Σταματόπουλος σημείωσε ότι προτείνονται μεταξύ άλλων, η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων συντήρησης φρούτων και λαχανικών 35 τ.μ για κάθε ένα από τα 280 καταστήματα που σήμερα, ή είναι ανύπαρκτα, ή παράνομα, η καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου των 1.200 τ.μ φορτοεκφόρτωσης (ώστε να διπλασιαστούν σχεδόν οι θέσεις για τα φορτηγά που σήμερα είναι 240), η κατασκευή ενός κτηρίου για την τοποθέτηση 20 νέων καταστημάτων 100 τ.μ., τα οποία θα έχουν υπόγειο αποθηκευτικό χώρο 100 τ.μ. το καθένα, και η κατασκευή και ενός ακόμα κτηρίου για 40 καταστήματα των 60 τ.μ, με επίσης υπόγειο αποθηκευτικό χώρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, προτείνεται η ανέγερση κτιρίου 3.000 τ.μ, που θα αφορά μεταξύ άλλων σε γραφεία, εργαστήρια ανάλυσης της ποιότητας των τροφίμων, συνεδριακό κέντρο, κυλικείο, τραπεζικό κατάστημα και ξενοδοχείο. Επιπλέον, με το προσχέδιο του Masterplan που παρουσιάστηκε, προβλέπονται μεταξύ άλλων, ενεργειακή αναβάθμιση, μονάδα κομποστοποίησης, ανακύκλωση συσκευασιών, αναβάθμιση ως και επέκταση των υποδομών διαχείρισης λυμάτων και ομβρίων, δημιουργία υποδομών για διαχείριση απορριμμάτων και κυκλοφοριακή μελέτη.

Από την πλευρά του ο κ. Ηλιού, επεσήμανε ότι «θα είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην ΚΑΘ όταν ολοκληρωθεί ο ανισόπεδος κόμβος, του Κ 16», και πρόσθεσε πως «κατά τη μελέτη για κατασκευή του, δυστυχώς δεν λήφθηκε υπόψη η χωροθέτηση της αγοράς, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό παίχτη». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι συστήνεται η δημιουργία πύλης για την αγορά κρεάτων, δύο πύλες για τη λαχαναγορά και ανεξάρτητη πρόσβαση στο κτήριο διοίκησης. Παράλληλα, προτείνει αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων για παραγωγούς και αγοραστές, τοποθέτηση τηλεματικής για ταυτοποίηση των οχημάτων και έλεγχο της κίνησης από δωμάτια ελέγχου.