Γνώση και ευκαιρίες δικτύωσης προσέφερε το 13ο συνέδριο Solutions «Technology day @logistics» του Supply Chain Institute
Η κορυφαία εκδήλωση που ενώνει την κοινότητα Logistics συγκέντρωσε όλη την αγορά της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις 21/05, στο Eleon Loft. Την επιτυχημένη διοργάνωση ανέλαβε το Supply Chain Institute, ενώ την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας είχε η Planning.
Πρόκειται για το 13ο συνέδριο της σειράς Solutions, που η αγορά εμπιστεύεται δείχνοντας την προτίμησή της και που φέτος κλείνει 10 χρόνια. Τα συνέδρια SOLUTIONS συγκεντρώνουν σε κάθε διοργάνωση περισσότερα από 250 κορυφαία στελέχη Ε.Α. -εκ των οποίων το 95% είναι decision makers- πάνω από 30 ομιλητές-experts, παρουσιάζοντας πρωτοεμφανιζόμενα case studies, πρωτότυπες παρουσιάσεις και πρωτογενή στοιχεία ερευνών.
Φέτος, το θέμα του συνεδρίου ήταν Technology day @logistics και το συνέδριο κύλησε σε πολύ γρήγορους, επίκαιρους και καινοτόμους ρυθμούς, όπως ακριβώς και οι τεχνολογίες σήμερα.
Η ημερίδα προσέφερε γνώση και ευκαιρίες δικτύωσης, μα πάνω απ’ όλα παρείχε solutions στο ακροατήριο. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 200 στελέχη logistics, από περισσότερες από 90 επιχειρήσεις.
Στην 1η ημέρα δόθηκαν όλες οι απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη logistics σήμερα.
Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με την παρουσίαση της PLANNING, όπου εξετάζοντας το περιβάλλον και τις ανάγκες της Ε.Α., παρουσίασε τεχνολογικές προτάσεις κυρίως στο περιβάλλον της αποθήκης, συνδυάζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα και το ESG. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, ο κ. Σταμάτης Ανδριανόπουλος έδινε «κλειδιά» για να ψηφιοποιήσουμε σωστά την Εφοδιαστική μας αλυσίδα. Ο μεγάλος χορηγός του συνεδρίου, η Mantis Πληροφορική, μίλησε για ΑΙ και ML, παρουσιάζοντας το εργαλείο της που χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και αναλύοντας τα δεδομένα, υποδεικνύει για κάθε περίπτωση τον ιδανικό αριθμό εργαζομένων που χρειάζεται η κάθε αποθήκη.
Ακολούθησε το case της KOTSOVOLOS που «αγκαλιάζει» την καινοτομία με κάθε αφορμή, για μια Καλύτερη Ζωή, και παρουσίασε το Clampie, το πρώτο AGV (Automated Guided Vehicles) που φέρνει την επανάσταση στη διαχείριση των λευκών συσκευών. Στη συνέχεια, ο Ζήσης Μαλέας, Research Associate CERTH/HIT παρουσίασε την ένταξη τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης με τις παραδοσιακές μεθόδους επιχειρησιακής έρευνας και μαθηματικής βελτιστοποίησης για την διαχείριση της αναπλήρωσης αποθεμάτων και τον σχεδιασμό ανθεκτικών δικτύων για εφαρμογές λιανικής πώλησης και ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρούσα στο συνέδριο ήταν επίσης η CosmoOne και ο κ. Πετμεζάς τόνισε τη σημασία (αλλά και την ευκολία σήμερα) της ψηφιοποίησης της διαδικασίας των προμηθειών που φαίνεται πως σήμερα αποτελεί νέα απαίτηση στη σύγχρονη εφοδιαστική αλυσίδα. Η πρώτη ενότητα έκλεισε με τον Δημήτρη Σιαπάτη από τη Jungheinrich που απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των τεχνολογιών αυτοματισμού στα logistics, τα οφέλη τους, τις προκλήσεις και τη σημασία του κοινού βηματισμού με το ανθρώπινο δυναμικό κάθε οργανισμού.
Στην 2η ενότητα, παρουσιάστηκε το μοναδικό use case της Coca Cola 3E, δείχνοντας πως η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, η υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον και η διατήρηση μιας εστιασμένης στον πελάτη προσέγγισης βελτιώνουν την απόδοση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τη σκυτάλη πήρε ο Μάνος Αρμενάκας , από την εταιρεία STAMH που ανέδειξε την συμβολή των ρομπότ στις εργασίες των Logistics και πως από «εχθροί» του συστήματος μεταβάλλονται σε συμμάχους & παράγοντες ανάπτυξης.
Σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά, όπου τόσο ο πελάτης όσο και οι ανάγκες του μεταβάλλονται διαρκώς, οι επαγγελματίες στον χώρο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας καλούνται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα σε ένα εύθραυστο οικοσύστημα. Σε αυτήν την προσπάθειά τους δύο είναι τα βασικά assets που έχουν στη διάθεσή τους: μία λίμνη από δεδομένα και η εμπειρία τους που τα μετατρέπει σε δράσεις. Η ομάδα supply chain της ΑΒ Βασιλόπουλος, παρουσίασε πρόσφατες δράσεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα που στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην μείωση χρήσης πόρων και φυσικά στην απόδοση αξίας στον πελάτη. Ακολούθησε η ΤΕΚΜΟΝ σε μία σύντομη παρουσίαση των εναλλακτικών μεθόδων ψηφιοποίησης στις διαδικασίες των Αποθηκών και Κέντρων Διανομής, δίνοντας τρεις εναλλακτικές προσεγγίσεις με τα προτερήματα και μειονεκτήματα της καθεμίας, τον ρόλο του Citizen Developer και την περιγραφή της No-code λύσης της.
Αμέσως μετά το lunch break, ο executive speaker, Rene Kronenburg, live on-line απάντησε σε ενδιαφέροντα τεχνολογικά ερωτήματα στο supply chain και έδωσε εφαρμοσμένες λύσεις στον Γιώργο Γώγο από την φαρμακοβιομηχανία Abbvie, παρουσιάζοντας την χρήση Block chain technology, AI, τους Cyber Security προβληματισμούς και προτάσεις, το Change Management σε ότι αφορά τα IT projects και κλείνοντας έδωσε συμβουλές και προβλέψεις για την ανάπτυξη στο μέλλον. Εν συνεχεία, η Epsilon Singular Logic χρυσός χορηγός του συνεδρίου, παρουσίασε τις δικές της λύσεις ψηφιοποίησης και τεχνολογικής βοήθειας στο περιβάλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών end-to-end στην εφοδιαστική αλυσίδα από κοινού με τους συνεργάτες της, αποσκοπώντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη στις αγορές που δραστηριοποιείται η Intersport, ήταν το επόμενο use case. Ακολούθησε η παρουσίαση της Entersoft, εμβαθύνοντας στον μετασχηματιστικό ρόλο της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στα logistics, τονίζοντας την ικανότητά της να ενισχύει την προσαρμοστικότητα και την αποτελεσματικότητα. Από τις ιστορικές μεθόδους έως τις σύγχρονες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στα Logistics, επιτρέποντας τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, την προγνωστική ανάλυση και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών. Μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας φαίνεται τόσο η πρόοδος, όσο και το άμεσο μέλλον της στον κλάδο.
Ο Δρ. Τάσος Βασιλόπουλος, κορυφαίο στέλεχος τεχνολογίας της DHL Νοτιοανατολικής Ευρώπης με βαθιά γνώση τεχνολογιών και ψηφιακού μετασχηματισμού, παρουσίασε τι θα πει ψηφιακός μετασχηματισμός στα logistics, πως επιτυγχάνεται, ποια τα σημεία προσοχής, ποια τα αποτελέσματα και γιατί όσοι δεν τον ακολουθήσουν κινδυνεύουν. Καταλήγοντας ανέφερε πως άμεσα θα οδηγηθούμε σε Dynamic Supply Chain Networks, όπου όλα τα συστήματα (κρίκοι) της εφοδιαστικής αλυσίδας θα είναι δυναμικά και διασυνδεδεμένα μεταξύ τους.
Και πώς προετοιμαζόμαστε για τον κίνδυνο και το ρίσκο; Πόσα ξέρουμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κυβερνοεπιθέσεις ; Γιατί είναι βέβαιο πως αν δεν μας έχουν ήδη χτυπήσει, θα μας χτυπήσουν στο μέλλον με κάποιο τρόπο σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Γιάννη Σαμολαδά, CEO της Supply Chain Insurance. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολούθησε το ακροατήριο την παρουσίαση του use case της ΚΑΥΚΑΣ από τον Νίκο Φάββα, senior ERP manager της εταιρείας ο οποίος παρουσίασε τα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΚΑΥΚΑΣ και πως η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του πελάτη. Γιατί, εν τέλει, αυτό είναι το κοινό ζητούμενο όλων των επιχειρήσεων, όλων των μετασχηματισμών και όλων των βελτιώσεων… η βέλτιστη εξυπηρέτηση του πελάτη!
Μέγας χορηγός του συνεδρίου: MANTIS
Χρυσοί Χορηγοί: JUNGHEINRICH , ENTERSOFT, EKETA/IMET, THEODOROU GROUP, STAMH, TEKMON, COSMOONE, EPSILON SINGULARLOGIC, SUPPLY CHAIN INSURANCE,
Χορηγοί: LOGIKA, ICS ΚΑΡΑΦΥΛΛΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, GOLDAIR, MEGA HELLAS LOGISTICS, CIMA, CARGO GROUP SERVICES, PEBRO, VIANOX, ERGANET
Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας ήταν το περιοδικό Supply Chain & Logistics και η ιστοσελίδα www.supply-chain.gr.