Τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης ενσωμάτωσε στην λειτουργία της η βιομηχανία πλαστικών ALPLA

Τη δέσμευση της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών να συμβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). Η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία του αφορά την περιήγηση εκπροσώπων του Τύπου σε παραγωγικές μονάδες, προκειμένου να καταδειχθεί η συμβολή της βιομηχανίας πλαστικών στην βιωσιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, περιήγηση (tour) για τους δημοσιογράφους του επιχειρηματικού ρεπορτάζ -συμμετείχε και το Supply Chain & Logistics magazine- στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ALPLA στο Κορωπί.

Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε νέα προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας, ο επανασχεδιασμός των συσκευασιών για να ανακυκλώνονται πιο εύκολα, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στις μονάδες μεταποίησης πλαστικών, τα νέα αποδοτικά μηχανήματα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τη διάρκεια της παραγωγής και εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια ήταν τα βασικά στοιχεία που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η περιήγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας ALPLA άρχισε έπειτα από μια σύντομη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε και συνόψισε τις προσπάθειες που καταβάλλει o αυστριακός πολυεθνικός όμιλος να ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας σε όλη του την παραγωγή.

Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού (Post-Consumer Recycled, PCR) στην άκαμπτη πλαστική συσκευασία βρίσκει ήδη εφαρμογή στην παραγωγή φιαλών PET και HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας), με ποσοστό PCR από 25% έως 100%.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία και στον επανασχεδιασμό των συσκευασιών. Με την προσέγγιση «Design for Recycling», η ΑLPLA επιχειρεί να κάνει ευκολότερη την ανακύκλωση με τη χρήση λιγότερων υλικών, μειώνοντας το βάρος της συσκευασίας και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ενέργεια.

 

 

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής και τις πρακτικές της εταιρείας που συνάδουν με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης των αποβλήτων. Παράλληλα, είδαν όλη την γκάμα των προϊόντων της εταιρείας, που απευθύνονται στους κλάδους του φαρμάκου, των καλλυντικών, των απορρυπαντικών, των αγροχημικών και των τροφίμων.

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του Τύπου, η Δρ. Ευγενία Τσαρτόλια, Γενική Διευθύντρια της ALPLA Packaging Greece, υπογράμμισε ότι η εταιρεία «επιδιώκει διεθνώς να είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς βιώσιμων πλαστικών συσκευασιών. Ακριβώς γι’ αυτό επικεντρώνεται στην υλοποίηση της αρχής των 4R: Reduce – Reuse – Recycle – Redesign». Όπως δε επισήμανε η ίδια: «Στα ιδιόκτητα εργοστάσια ανακύκλωσης της ALPLA σε όλο τον κόσμο έχουν επενδυθεί από το 2021 πάνω από 50 εκ. € και σήμερα η δυναμικότητα παραγωγής αγγίζει τους 277.000 τόνους ανακυκλωμένου υλικού. Κανένας κόκκος πλαστικού δεν πάει χαμένος, καθώς στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία (Bottle to bottle), τη μείωση των αποβλήτων και συνεπώς του ανθρακικού αποτυπώματος».

Στην περιήγηση συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΠΕ, Χαρίλαος Πανόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Όπως απέδειξε και η σημερινή εκδήλωση, η ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών που συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, επενδύουμε σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου μας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων, επανασχεδιασμένων συσκευασιών που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Είμαστε περήφανοι για τις προσπάθειες των μελών μας, όπως η εταιρεία ALPLA, και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

Η περιήγηση στο εργοστάσιο της ALPLA εντάσσεται στο πλαίσιο ανάλογων δράσεων που θα αναλάβει ο ΣΒΠΕ και πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διοργάνωση του Συνεδρίου Plastainability 2023 (21 Νοεμβρίου, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ), που θα θέσει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανακύκλωση.