Αυξάνεται στα 102 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση του προγράμματος της Έξυπνης Μεταποίησης
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα της Έξυπνης Μεταποίησης αυξάνεται στα 102 εκατ. ευρώ, από τα 85 εκατ. ευρώ, μετά από συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση, και ενημέρωσε ότι στις 21 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν επισήμως οι πολιτικές για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας.
Υπενθυμίζουμε ότι αντικείμενο του έργου «Έξυπνη Μεταποίηση» είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας και στόχος του είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων στην βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος -και με αφορμή τα συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι για να «ξυπνήσει» η Ευρώπη από τον αντιπαραγωγικό λήθαργο- χρειάζεται ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας στην οικονομία μας, σύνδεση με την καινοτομία και έρευνα για προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδα και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Και όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα βρουν την έκφρασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων.
Πρόγραμμα Έξυπνη Μεταποίηση
Επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να στοχεύουν στην βελτίωση της ανθεκτικότητας της επιχείρησης μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου της παραγωγής, στην προμήθεια προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού, στην ψηφιοποίηση των συστημάτων διασύνδεσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή συστημάτων και τεχνολογίας που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση κεφαλαιακής ενίσχυσης σε επενδυτικά σχέδια, που υποβάλλονται από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία χρησιμοποιείται για την υλοποίηση διαφόρων επενδυτικών δράσεων, περιλαμβανομένων των εξής:
- Βελτίωση των συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου της παραγωγής
- Προμήθεια προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού
- Ψηφιοποίηση των συστημάτων διασύνδεσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού
- Παραγωγή συστημάτων και τεχνολογίας που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
- Χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας και ερευνών αγοράς για την ανάπτυξη νέων έξυπνων προϊόντων/υπηρεσιών
- Ανάπτυξη δοκιμών πρωτοτύπου και πιλοτικής εφαρμογής
- Χρηματοδότηση δαπανών υποδομών δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G και άλλων σχετικών δαπανών