Απαιτείται τόνωση των επενδύσεων συνδεσιμότητας στην περιοχή των Βαλκανίων

Επιχειρήσεις αλλά και φορείς συμβάλλουν από κοινού στην προώθηση ανάλογων project

Η συνδεσιμότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Τρίτη 1η Νοεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη, και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Εταιρείας  Logistics και του Συνδέσμου Εξαγωγέων. Συντονίστρια στο συγκεκριμένο πάνελ ήταν η κα Μαίρη Ευθυμιάτου, Αρχισυντάκτρια του Supply Chain & Logistics magazine.

Η κα Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, αναφέρθηκε στις περιφερειακές ανισότητες που διευρύνονται σημειώνοντας ότι ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν γίνεται. Μάλιστα, η ίδια υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη και η βιομηχανία της εξυπηρετείται από το λιμάνι της, που αναπτύσσεται, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου η βιομηχανία στερείται αξιόλογων λιμενικών υποδομών. Η κα Σαράντη στάθηκε και στο ζήτημα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ είπε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Το εξωστρεφές πλεονέκτημα της ΔΕΘ

Ο κ. Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO και της Τεχνόπολης ΑΕ, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι αντίστοιχο αναπτυξιακό εκτόπισμα στην Θεσσαλονίκη με το λιμάνι έχει και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί ένα εξωστρεφές εθνικό πλεονέκτημα. Ο κ. Τζήκας δήλωσε ακόμη ότι οι εκθέσεις συμβάλλουν πολύ στην συνδεσιμότητα τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο και αποτελούν κύριο πυλώνα ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων.

Ο κ. Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της REDEPLAN AE, επεσήμανε πως η ανάπτυξη που επιχειρείται στο Στρατόπεδο Γκόνου, στην Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία Logistics Center, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ δεν παρέλειψε να αποτυπώσει και τις θετικές επιδόσεις του ΟΛΘ από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκε. Επιπλέον, σημείωσε ότι η συνδεσιμότητα προϋποθέτει μια επιθετική εξωστρέφεια από την πλευρά των επιχειρήσεων και ενότητα των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή.

Έμφαση στις σιδηροδρομικές υποδομές δίνει η Σερβία

Ο κ. Aleksandar Ljubic, Executive Director του Foreign Investors Council από την Σερβία, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στα έργα υποδομών στη Σερβία με στόχο τη μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα, υπογραμμίζοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή οι αναπτυξιακές επενδύσεις είναι αναγκαίες τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε τα project του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός παραρτήματος στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση της διασυνδεσιμότητας.

Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας του διεθνούς συνεδρίου Southeast Europe Connectivity Forum (SECF) ήταν το περιοδικό Supply Chain & Logistics και η O.MIND CREATIVES.