Αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική αύξηση 400% στα τέλη διέλευσης των πλοίων από τον Βόσπορο

Την άμεση παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης ζητά με επιστολή της η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), καθώς όπως αναφέρει οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αύξηση κατά 400% των τελών διέλευσης για όλες τις κατηγορίες των πλοίων από τον Βόσπορο, αρχής γενομένης από τις 7 Οκτωβρίου του 2022.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΝΜΑ, οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε μια αιφνιδιαστική και πρωτόγνωρη κίνηση που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του εμπορίου και κατ’ επέκταση την ναυτιλία. Η υπέρμετρη αύξηση που αγγίζει το 400% από τις 7 Οκτωβρίου του 2022, επισημαίνει η ΕΕΝΜΑ, στα τέλη διέλευσης πλοίων από τον Βόσπορο, αυτονόητα δημιουργεί τεράστια προβλήματα διαχείρισης στα ήδη ναυλωμένα και συμφωνημένα ναύλα αλλά και στα υπό ναύλωση πλοία και ειδικά στα πλοία της shortsea ναυτιλίας που πραγματοποιούν ιδιαίτερα συχνές διελεύσεις.

Η ΕΕΝΜΑ με σχετική επιστολή της προς τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ζητά την άμεση παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η ΕΕΝΜΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς, καθότι η αδικαιολόγητη απόφαση των τουρκικών αρχών, ουσιαστικά πλήττει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και αντίκειται στην λειτουργία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.