Ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις σε επίπεδο στρατηγικών μεταφορών με την Βουλγαρία – τιμώμενη χώρα στην φετινή ΔΕΘ

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν γιατί είναι η Βουλγαρία εφέτος τιμώμενη χώρα στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι επαφές στην οποία δεν έχουν σταματήσει παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ακύρωσαν την επίσκεψή τους λόγω της θεομηνίας που έπληξε την Θεσσαλία και της ανάγκης που προκύπτει για συντονισμό εκεί. Η Βουλγαρία παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους μας, σε επίπεδο υποδοχής των εξαγωγών της Ελλάδας, αλλά και ελληνικών εταιρειών που απευθείας δραστηριοποιούνται στη χώρα. Όσο για τον κλάδο των μεταφορών – υποδομών, οι στρατηγικές συνεργασίες των δύο χωρών είναι πολλαπλές.

Σε οικονομικό επίπεδο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι εξαγωγές της Ελλάδος προς τη Βουλγαρία το 2022 υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος (+106,8%) και διαμορφώθηκαν στα 4,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας τη Βουλγαρία τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο στις εξαγωγές της Ελλάδας , με πρώτη την Ιταλία.

Σε επίπεδο διμερών συνεργασιών όσον αφορά στην στρατηγική ανάπτυξη των δύο χωρών, τον κυριότερο ρόλο διαδραματίζει η επένδυση του ΟΛΘ στην Βουλγαρία που μόλις πέρυσι εγκαινίασε στην Σόφια ένα νέο dry port, αναδεικνύοντας την σημασία που έχει η διμερής αυτή επαφή για τον παγκόσμιο κλάδο μεταφορών και logistics. Στην τότε τελετή εγκαινίων ο κ. Λιάγκος εκ μέρους του ΟΛΘ είχε υπογραμμίσει στην ομιλία του ότι η αποστολή της ΟΛΘ Α.Ε. είναι να παρέχει ένα εξελισσόμενο, αποδοτικό και αξιόπιστο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, που διασφαλίζει και αναβαθμίζει την εφοδιαστική αλυσίδα της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, από το καλοκαίρι του 2022 που έχει δει το φως της δημοσιότητας, “τρέχει” το πρόγραμμα Sea2Sea, που αφορά στην σύσταση κοινής ελληνο-βουλγαρικής εταιρείας για την διαχείριση της σύνδεσης ελληνικών λιμανιών με αντίστοιχα βουλγαρικά. Το έργο, προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ, αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Ρούσε, δηλαδή το «Sea2Sea» προβλέπει την ανάπτυξη ενός διαδρόμου πολυτροπικών μεταφορών για τη σύνδεση των λιμένων του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τους αντίστοιχους της Μαύρης Θάλασσας (Μπουργκάς και Βάρνα) και τον Δούναβη, παρέχοντας έτσι μια εναλλακτική οδό σε σχέση με τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια. Θα προσφέρει δηλαδή εναλλακτική ροή εμπορευμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη, ενδεχομένως με χαμηλότερο κόστος και σε μειωμένο χρόνο.

Δεδομένου και του σημαντικού πλήθους μεταφορικών εταιρειών που λειτουργούν στις δύο χώρες (όπου βέβαια πρέπει να προσεχθούν μια σειρά θεμάτων που κατά καιρούς θέτουν ορθώς οι Ενώσεις Μεταφορέων της χώρας μας), αλλά και των τεράστιων επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας επί βουλγαρικού εδάφους, αναδεικνύεται περίτρανα γιατί εφέτος η Βουλγαρία αποτελεί τιμώμενη χώρα στην 87η ΔΕΘ.

Μηνύματα κατά τα εγκαίνια του Βουλγαρικού Περιπτέρου ΔΕΘ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν, χωρίς αμφιβολία, τεράστια δυνατότητα να δημιουργήσουν μαζί έναν ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με σημασία όχι μόνο περιφερειακή, αλλά και ευρύτερη, για όλη την ήπειρο, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Μπογκτνάν Μπογκτάνοφ, χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια στην ενέργεια, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και τη βελτίωση υποδομών ως ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητες της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας. Κατά τα εγκαίνια του βουλγαρικού περιπτέρου στην 87η ΔΕΘ, ο κ.Μπογκτνάνοφ επισήμανε ακόμα ότι η Βουλγαρία δεν θα ξεχάσει ποτέ την αλληλεγγύη που της έδειξε η Ελλάδα το 2022, παρέχοντάς της πρόσβαση σε ενέργεια, όταν διεκόπη απρόσμενα η παροχή αερίου στη χώρα από τη Ρωσία. Πρόσθεσε δε ότι και η Βουλγαρία εξασφάλισε από την πλευρά της ενεργειακή ασφάλεια για την Ελλάδα, δεσμεύοντας μέρος της χωρητικότητας της αποθήκης φυσικού αερίου στο Τσίρεν (χωριό στα βορειοδυτικά της χώρας). «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας και στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, που εξασφαλίζει ασφάλεια σε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε.

Τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία όλης της Ευρώπης ακόμα περισσότερο δίνουν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν για ισάριθμες σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης (αυτή τη φορά με αντίστροφη ροή πετρελαίου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του, δηλαδή από Αλεξανδρούπολη προς Μπουργκάς) και την αποθήκευση αφενός φυσικού αερίου σε αποθήκες της γείτονος για λογαριασμό της Ελλάδας και αφετέρου αντίστοιχων ποσοτήτων LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στη Ρεβυθούσα, για λογαριασμό της Βουλγαρίας. Ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ακόμα, πώς πέραν της αυτονόητης βοήθειας που παρασχέθηκε στη Βουλγαρία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολύ σημαντική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις στο ενεργειακό πεδίο αποτέλεσε και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που «υπεγράφη πλέον από τους δύο πρωθυπουργούς και προχωρεί».

Ο κ.Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες των δύο χωρών για περαιτέρω αναβάθμιση όλων των διασυνοριακών συνδέσεων και των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, καθώς και στις εξελίξεις στο πεδίο της Συνθήκης Σένγκεν, που -όπως είπε- θα φέρουν τις δύο χώρες ακόμα πιο κοντά. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα, σημαντικότερος από ό,τι μπορεί να φαντάζεται κάποιος που δεν ασχολείται με την οικονομία, το εμπόριο ή τις διεθνείς σχέσεις, αφού η χώρα αποτελεί «τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές και πολύ σημαντικό προορισμό για τις ελληνικές Άμεσες Επενδύσεις». Παράλληλα, υπενθύμισε, πάνω από 1 εκατομμύριο Βούλγαροι, δηλαδή το ένα όγδοο του πληθυσμού της χώρας, επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Ο κ. Χατζηδάκης διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι τα περιθώρια για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας είναι πολλά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μπογκτάνοφ επισήμανε ότι η παρουσία της Βουλγαρίας στην 87η ΔΕΘ παρέχει σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, σε μια περίοδο που το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε πέρυσι στο επίπεδο- ρεκόρ των 5,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 30%, σε σχέση με το 2021 και περισσότερες από 18.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη γείτονα. Ο κ. Μπογκντάνοφ υπενθύμισε ακόμα ότι οι τομείς στους οποίους κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται επενδυτικά οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, το λιανεμπόριο και οι κατασκευές. Συνολικά τα τελευταία λίγα χρόνια, οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία έχουν φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα ήταν πέρυσι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία.

Ο κ. Μπογκτάνοφ σημείωσε ακόμα ότι η βουλγαρική παρουσία στην 87η ΔΕΘ έχει μεταξύ άλλων στόχο να αναδείξει τις δυναμικές της επιχειρήσεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, αλλά και της ενέργειας και των υποδομών, γνωστοποιώντας ότι μεταξύ άλλων το «παρών» δίνουν στη διοργάνωση το τεχνολογικό Ινστιτούτο Insight, που δημιουργήθηκε πέρυσι και ήταν το πρώτο του είδους του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Τεχνολογικό Πάρκο της Σόφιας, η πλατφόρμα ψηφιακής εκπαίδευσης Telerik, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστήμων και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο, αλλά και καινοτόμες επιχειρήσεις, που αναδεικνύουν το τεχνολογικό DNA της Βουλγαρίας, όπως η «Dronamics», η πρώτη εταιρεία που έλαβε ευρωπαϊκή άδεια για μεταφορές φορτίων με drones και η «EnduroSat», ηγέτιδα στην παραγωγή δορυφορικής και διαστημικής τεχνολογίας.

Μ.Ε.