Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC

Εκδόθηκε το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του πρώτου τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς της Ελλάδας, του ThessINTEC, ανοίγοντας τον δρόμο, ώστε εντός του 2024 να αρχίσει να λαμβάνει μορφή το εμβληματικό έργο, που χωροθετείται σε παραθαλάσσια έκταση 756,9 στρεμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Με το Προεδρικό Διάταγμα «Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο ακίνητο 1.160 του Αγροκτήματος Δ.Κ. Πειραίας, Δήμου Θερμαϊκού, καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκρισή του και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού», της 15ης Φεβρουαρίου, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο 83 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ουσιαστικά «ξεκλειδώνει» το έργο, ώστε να αρχίσουν οι χωματουργικές εργασίες και τα έργα υποδομών.

Η ανάπτυξη της πρώτης φάσης του project, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, βάσει και των σχετικών επιταγών του Ταμείου Ανάκαμψης, και θα περιλαμβάνει όλες τις υποδομές κοινής ωφέλειας και δικτύων, καθώς και την κατασκευή μέρους της συνολικής δομημένης περιοχής του έργου. Τα υπόλοιπα κτήρια και εγκαταστάσεις του Πάρκου θα κατασκευαστούν στις επόμενες τρεις φάσεις.

Οι χωματουργικές εργασίες για τις υποδομές του Πάρκου, για το οποίο έχουν διασφαλιστεί 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 15 εκατ. από ιδιώτες, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν στις αρχές του Μαρτίου. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση κατασκευής του πάρκου, μαζί με τα αντιπλημμυρικά, την οδοποιία και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ώστε να δημιουργηθεί η υποδομή για να ανεγερθεί το πρώτο κτήριο του ThessINTEC, ενδεχομένως και δύο, συνολικού εμβαδού 10.000 τετραγωνικών. Σχεδόν παράλληλα με τις κτηριακές υποδομές που θα οικοδομήσει το ThessINTEC, θα αρχίσουν να ανεγείρονται τα κτήρια που σχεδιάζει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), συνολικού εμβαδού 11.000 τ.μ., αλλά και το πρώτο οικοδόμημα των ισραηλινών επενδυτών στο πάρκο.

Τρεις ζώνες δόμησης

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο 2 του Προεδρικού Διατάγματος, το Πάρκο θα περιλαμβάνει τρεις ζώνες δόμησης: στην πρώτη προβλέπονται χρήσεις κατοικίας για τους εργαζόμενους στο πάρκο, εκπαίδευσης (επιτρέπεται μόνο η τριτοβάθμια με λειτουργία ΑΕΙ), διοίκησης, εμπορίου (μόνο εμπορικά καταστήματα) και παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφείων/κέντρων έρευνας/θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, εστίασης και αναψυκτηρίων, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων έως 3,5 τόνων κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, αποθηκών χαμηλής όχλησης, επαγγελματικών εργαστηρίων, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων χαμηλής όχλησης, πράσινων σημείων, χώρων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων και εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην δεύτερη ζώνη, που χαρακτηρίζεται ως τουρισμού-αναψυχής, προβλέπεται να οικοδομηθούν κατοικίες, τουριστικά καταλύματα/εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής/λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις, μικρές και ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα/ χώροι συνάθροισης κοινού, καταστήματα εμπορικά και παροχής υπηρεσιών, γραφεία/ κέντρα έρευνας/θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, εστίαση και αναψυκτήρια και χώροι στάθμευσης.

Στην τρίτη ζώνη (κοινόχρηστου χώρου πρασίνου), η οποία εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου, επιτρέπεται η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο». Στο σύνολο της περιοχής επέμβασης καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,45 και ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ίσο με 25% επί της συνολικής επιφάνειας της έκτασης, εκ των οποίων ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας είναι τουλάχιστον 90 στρέμματα.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του παρόντος ΕΠΣ (Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου)» επισημαίνεται στο ΠΔ, «είναι η πιστή εφαρμογή και τήρηση των προβλεπόμενων στην απόφαση έγκρισης της γεωλογικής μελέτης και στις μελέτες που απορρέουν από αυτή, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δόμηση στην περιοχή. Συγκεκριμένα, (πρέπει) να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άρση της απαγόρευσης δόμησης και την εξασφάλιση της δυνατότητας κατασκευής (μελέτη και έγκριση των απαραίτητων έργων αποστράγγισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, επαναδιαμόρφωση του αναγλύφου), να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης ειδικών μελετών, για τον περιορισμό του πλημμυρικού κινδύνου, να ολοκληρωθούν τα έργα αποστράγγισης και αποτροπής μελλοντικών συγκεντρώσεων υδάτων κ.λπ.».

Στο άρθρο 3 επισημαίνεται ότι με το ΠΔ εγκρίνεται περιβαλλοντικά το ΕΠΣ, με συγκεκριμένους όρους, περιορισμούς και γενικές κατευθύνσεις και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ορθολογική-βιώσιμη διαχείριση της περιοχής μελέτης, αλλά και για τη χρήση των υγρών αποβλήτων και του νερού (κατά την πρώτη φάση του πάρκου οι ανάγκες σε νερό εκτιμώνται σε 70 κυβικά ημερησίως για πόσιμο και 120 κυβικά για άλλες χρήσεις, που θα καλύπτονται από το δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του δήμου Θερμαϊκού, βάσει των υφιστάμενων υποδομών).

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι χρειάζεται να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες επέκτασης και αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των συνολικών αναγκών σε νερό του Τεχνολογικού Πάρκου, στην πλήρη ανάπτυξή του (που εκτιμώνται σε 640 κυβικά ημερησίως για πόσιμο νερό και 240 κυβικά για άλλες χρήσεις). Στα άρθρα 4 και 5, περί έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής, εξειδικεύονται και καθορίζονται αναλυτικά και ανά οικοδομικό τετράγωνο οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης.