Νέο άνοιγμα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στον τομέα των logistics

Σημαντικές επαφές με στόχο την τόνωση των ελληνογερμανικών εμπορικών, επενδυτικών αλλά και ακαδημαϊκών σχέσεων στον τομέα των logistics, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής της Ελλάδας, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε δύο μεγάλα κέντρα εμπορευματικών μεταφορών της Γερμανίας, τη Βρέμη και το Αμβούργο.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, που έλαβε χώρα μεταξύ 12 και 15 Μαρτίου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων δράσεων του φορέα και της σημασίας, που αποδίδει στην ανάπτυξη του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ενημέρωση στελεχών της εγχώριας αγοράς για το υψηλό, τεχνολογικά και οργανωτικά, επίπεδο υποδομών logistics στην Γερμανία, η απόκτηση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, η ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και η δικτύωση ελληνικών εταιρειών με μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις του κλάδου, όπως και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Στην αποστολή μετείχαν οι επικεφαλής και ανώτατα στελέχη των εταιριών Intertrans, Elikon Transport, Goldair Cargo, Transcombi Express, Ηartsas, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος με μέλη της Διοικητικής Ομάδας του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και ανώτερα στελέχη του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

 

 

Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το Λιμένα Βρέμης στο Bremenhaven και περιηγήθηκε στις  εγκαταστάσεις ενός από τα μεγαλύτερα Container Terminal της Ευρώπης, ενώ αρμόδιοι του Bremenports και του Eurogate Terminal παρείχαν αναλυτική ενημέρωση για τις υποδομές, τη λειτουργία, αλλά και τη συμβολή του λιμένα στο εμπόριο και στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Αποθηκευτικών Χώρων (Freight Village) Deutsche GVZ-Gesellschaft mbH, το μεγαλύτερο από τα 40 που υπάρχουν στην Γερμανία, όπου είναι συγκεντρωμένες 150 εταιρείες logistics, απασχολώντας 8.500 εργαζόμενους και γίνεται διαχείριση μεγάλων όγκων φορτίων με προηγμένες τεχνικές συνδυαστικών μεταφορών. Την αποστολή από την Ελλάδα υποδέχτηκε και η εταιρεία dbh, που αναπτύσσει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές και παρέχει συμβουλευτική στη διαχείριση λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών.

 

 

Ακόμη, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βρέμης και στο Σύνδεσμο Εταιρειών Logistics και Λιμένων Hafenclub, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες στην αποστολή για επαφές και συζητήσεις με τοπικές εταιρείες προς αναζήτηση νέων συνεργασιών.

Κατά την επίσκεψη στο Λιμένα του Αμβούργου, τον 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ο οποίος δέχεται 18.000 εμπορικά πλοία ετησίως και απασχολεί 156.000 εργαζόμενους, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να δει τον αυτοματοποιημένο τερματικό σταθμό HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA) με προηγμένης τεχνολογίας συστήματα διαχείρισης container, ενώ στο Logistics-Initiative Hamburg e.V., που συγκεντρώνει 560 εταιρείες και Ερευνητικά Ινστιτούτα της περιοχής ενημερώθηκε για εξελιγμένα προγράμματα παράδοσης εμπορευμάτων και νέες ψηφιακές εφαρμογές σε όλες τις φάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών εξειδικευμένων  προγραμμάτων για logistics, τα οποία παρέχει το Πανεπιστήμιο Logistics (Kühne Logistics University), που έχει ιδρύσει η πρωτοπόρος εταιρεία Kühne + Nagel για την επιστημονική κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού του κλάδου. Στο πλαίσιο σχετικών επαφών συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στα logistics στην Ελλάδα.

 

 

Ακόμη πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες επισκέψεις και ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις των κορυφαίων εταιρειών STILL (κατασκευή περονοφόρων οχημάτων), DAKOSY (εξελιγμένα  πληροφοριακά προγράμματα για διαχείριση λιμένων), Gebr. Heinemann (καταστήματα αφορολογήτων), DACHSER (groupage logistics), όπου διευθυντικά στελέχη παρουσίασαν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και καλές πρακτικές που εφαρμόζουν και από τις οποίες οι συμμετέχοντες άντλησαν χρήσιμα στοιχεία, που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να συμβάλει ενεργά στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ως πύλη εισόδου διεθνών εμπορευματικών ροών προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

 

 

Η οργάνωση της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Γερμανία, που εντάσσεται στο έργο της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα τα logistics, θα έχει συνέχεια με τη δυναμική παρουσία 13 αντιπροσωπευτικών ελληνικών εταιρειών στο Ελληνικό Ομαδικό Περίπτερο, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στην κορυφαία παγκοσμίως Διεθνή Έκθεση Μέσων και Οργάνωσης Μεταφορών, transport logistic, στις 4 – 7 Ιουνίου 2019, στο Μόναχο.

Για πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική αποστολή και τις ανωτέρω δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στον αριθμό σταθερού τηλεφώνου210 64 19 026, E-Mail: y.patsiavos@ahk.com.gr.

Το  περιοδικό Supply Chain & Logistics μέσω της εκδότριας εταιρείας του o.mind Creatives συμμετέχει στο Hellenic Pavilion στο Hall A4 στην έκθεση «transport logistic» στο Μόναχο της Γερμανίας, 4-7 Ιουνίου 2019.