Η ψηφιοποίηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο επίκεντρο του 3ου Freight Forwarding

Ιδιαίτερα επιτυχημένη και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η εσπερίδα με επίκεντρο το Freight Forwarding που διοργανώθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά από το Supply Chain Institute, στις 13 Φεβρουαρίου 2018 με τίτλο «Digital Freight Forwarding Transformation». Η εκδήλωση ξεχώρισε λόγω της μεγάλης συμμετοχής -170 στελέχη από τον χώρο των logistics- και των 10 ουσιαστικών ομιλιών που κράτησαν το ενδιαφέρον  του ακροατηρίου μέχρι το τέλος.  Η εσπερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα των EEL, ΟΦΑΕ, ΠΕΕΔ και ΣΥΝΔΔΕ&L. Στην έναρξη της εσπερίδας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Ανάπτυξης & Οικονομίας, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης με τεχνοκρατικό προσανατολισμό τόνισε τη σημασία που έχουν πλέον οι οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία των επιχειρήσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Σημείωσε δε ότι η ψηφιοποίηση είναι μονόδρομος και θα πρέπει να υιοθετηθεί αρχικά ως φιλοσοφία από τις επιχειρήσεις και εν συνεχεία από την καθημερινή λειτουργία τους.

Οι ομιλητές τόνισαν πως αναμφισβήτητα η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη, αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει πρώτα να προτυποποιηθούν οι διαδικασίες πάνω στις οποίες θα φανεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία και ποια η πληροφορία. Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας έγινε σαφές ότι οι αεροπορικές και οι θαλάσσιες μεταφορές ηγούνται της ψηφιοποίησης στη χρήση πλατφορμών και άλλων εργαλείων σήμερα, ενώ το eCMR έρχεται από κάτω  προς τα πάνω και αποτελεί πλέον ανάγκη για τις επιχειρήσεις.

Άλλα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν το κόστος για την εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού, το last mile που έχει καθοριστικό ρόλο στην ψηφιοποίηση, η μεταβίβαση της κυριότητας και ο ρόλος των ενδιαμέσων, αλλά και οι πιστοποιητικές απαιτήσεις των τελωνείων. Στη δεύτερη ενότητα το θέμα της εφαρμογής του νέου κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων GDPR που θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 25 Μαΐου 2018, καθώς και οι λύσεις με τα αποτελέσματα που φέρνουν στην ψηφιοποίηση η χρήση ειδικών προγραμμάτων και ηλεκτρονικών εφαρμογών κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού, δημιουργώντας θέματα προς συζήτηση.

Χρυσοί Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Online Data και η ORTEC,  χορηγοί το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών, η PTL, η Virtual International  και η Goldair Cargo.

Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας ήταν το περιοδικό Supply Chain & Logistics, και η ιστοσελίδα www.Supply-chain.gr.