Χωρικός Σχεδιασμός & Αστική Κινητικότητα στους στόχους του ΥΠΕΝ

Στις πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί και στις ρυθμίσεις που προωθούνται για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού της χώρας αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα, την ανάπτυξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν παθογένειες και προβλήματα που έχουν κληρονομηθεί στο χωρικό σχεδιασμό», τόνισε ο Υπουργός. «Δημιουργούμε ένα νέο συμπαγές πλαίσιο, αναπτυξιακό και βιώσιμο για τις πόλεις, τους πολίτες και τις σχεδιαζόμενες δράσεις».

Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νέου νόμου για το Χωρικό Σχεδιασμό, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να προχωρήσουν οι Δήμοι όλης της χώρας σε νέους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς, που θα αποτελέσουν τη βάση για το χωρικό σχεδιασμό όλης της επικράτειας. Εξίσου σημαντική, είναι η ώθηση που θα δοθεί για την κτηματογράφηση της χώρας, τη διαχείριση της οποίας θα αναλάβει ο ενοποιημένος φορέας, που θα ιδρυθεί και θα συμπεριλαμβάνει τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία.

Ιστορική απόφαση χαρακτήρισε, εξάλλου, ο κ. Σταθάκης την ανάρτηση δασικών χαρτών. «Δεν μπορεί να υπάρξει χωρικός σχεδιασμός χωρίς την επίλυση της οριοθέτησης των δασών της χώρας. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου, διευκόλυνση των επενδύσεων και προσδιορισμός των χρήσεων γης. Το επόμενο βήμα είναι η οριστική χάραξη για τους αιγιαλούς» ανέφερε ο Υπουργός.

Η προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά όλα τα θέματα που αφορούν στις χωρικές πολιτικές ενισχύεται και από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ένα νέο εργαλείο, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, που συνδυάζει τις πολιτικές αυτές με τις συγκοινωνιακές, είναι πιο συμμετοχικό και αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη ενός διαφορετικού τρόπου σχεδιασμού των δημοσίων έργων, του δημόσιου χώρου και των μεταφορών, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις και την περιφέρεια.

Το ΥΠΕΝ, τόνισε ο κ. Σταθάκης, ενισχύει την πρωτοβουλία για τα ΣΒΑΚ, μέσω του Πράσινου Ταμείου, που διέθεσε ήδη 9 εκατ. ευρώ σε 150 Δήμους, για την εκπόνηση ΣΒΑΚ.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκστρατεία που συντονίζει το ΥΠΕΝ για την ευαισθητοποίηση ελληνικών πόλεων στην υιοθέτηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Όπως είπε, οι συμμετοχές των ελληνικών πόλεων στην εκστρατεία κάθε χρόνο αυξάνονται, ενώ ελληνικές πόλεις βρέθηκαν στην τελική δεκάδα των υποψήφιων πόλεων για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης κινητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ έχει καθιερώσει το θεσμό των ελληνικών βραβείων βιώσιμης κινητικότητας και κάθε χρόνο επιλέγεται η ελληνική πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Επιπρόσθετα, το ΥΠΕΝ έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου Τοπικών Συντονιστών Βιώσιμης Κινητικότητας, ζητώντας από τους δήμους της χώρας να ορίσουν εκπροσώπους, οι οποίοι θα κληθούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό καινοτόμο εργαστήρι, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΙΝΕΠ το Μάιο.

Το ΥΠΕΝ, είπε ο κ. Φάμελλος, υποστηρίζει την Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την Αστική Κινητικότητα, την οποία όχι μόνο θα διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την χρησιμοποιεί για την επιλογή και εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων και δράσεων για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας, γεγονός που σημαίνει τον από κοινού συντονισμένο σχεδιασμό των αστικών δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων, την αλληλεξάρτηση των παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού, κανονισμών και προτύπων, αλλά και μια δέσμη συνοδευτικών οριζόντιων μέτρων με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του θέματος μέσω συνολικού σχεδιασμού.

«Ήρθε η ώρα», κατέληξε ο κ. Φάμελλος, «να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Έχουμε γεμίσει λόγια για ανακύκλωση, αειφόρο ενέργεια, Ημέρα Περιβάλλοντος και βιώσιμη κινητικότητα, όμως η πραγματικότητα δεν είχε αλλάξει και ο αυτοέλεγχος όλων των φορέων και των επιπέδων διοίκησης και αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένος. Είναι πολύ σημαντικά τα προγράμματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, όμως σήμερα αυτή η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα επιπλέον, κάνει όλους αυτούς τους στόχους πράξη και τους συνδέει με τη δίκαιη ανάπτυξη».