Τα νέα συστήματα υποστήριξης οδηγού της Volvo Trucks αναβαθμίζουν την ασφάλεια σε ανώτερο επίπεδο

 

Περισσότερη οδική ασφάλεια και βελτιωμένο περιβάλλον εργασίας για τους οδηγούς. Αυτούς τους στόχους έθεσε η Volvo Trucks με την παρουσίαση των νέων της συστημάτων υποστήριξης οδηγού, τα οποία βασίζονται στο Volvo Dynamic Steering, μια διακεκριμένη καινοτομία η οποία προσφέρει υποβοήθηση στο τιμόνι των βαρέων φορτηγών με έναν πρωτοποριακό τρόπο.

«Το Volvo Dynamic Steering έφερε την επανάσταση στην εργασία του οδηγού πίσω από το τιμόνι. Η καλύτερη κατευθυντικότητα, ο ευκολότερος χειρισμός κατά τους ελιγμούς και η βελτιωμένη άνεση μειώνουν τον κίνδυνο οδικών ατυχημάτων και τραυματισμών λόγω μυϊκής κόπωσης του οδηγού. Τώρα, αξιοποιούμε ακόμα καλύτερα την επιτυχία μας με νέες λειτουργίες οι οποίες συμβάλλουν στο να γίνει το περιβάλλον της κυκλοφορίας ακόμα ασφαλέστερο. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες γίνονται στο πλαίσιο του οράματος που έχουμε, να μη συμβαίνει ποτέ κανένα ατύχημα στο οποίο να εμπλέκονται φορτηγά Volvo. Αυτές οι λειτουργίες έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους οδηγούς στην αποφυγή των συνηθέστερων σεναρίων ατυχημάτων, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί μέσω του προγράμματος διερεύνησης ατυχημάτων» επεσήμανε ο Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director της Volvo Trucks.

Με την ενοποίηση του Volvo Dynamic Steering με άλλα συστήματα βελτίωσης της άνεσης και της ασφάλειας, η Volvo Trucks έχει αναπτύξει δύο συστήματα υποστήριξης οδηγών για την πρόληψη των ατυχημάτων: Το Volvo Dynamic Steering με Υποβοήθηση σταθερότητας και το Volvo Dynamic Steering με Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας.

Αντιμετωπίζει την ολίσθηση προτού εμφανιστεί

«Φανταστείτε ότι κινείστε σε ένα βρεγμένο και ολισθηρό δρόμο και ξαφνικά αντιληφθείτε ότι το οπίσθιο μέρος του φορτηγών αρχίζει να χάνει την πρόσφυσή του στην άσφαλτο. Προτού το φαινόμενο εξελιχθεί σε ολίσθηση, στρίβετε προσεκτικά προς την αντίθετη κατεύθυνση μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί το Volvo Dynamic Steering με Υποβοήθηση σταθερότητας. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το σύστημα μπορεί να ανακαλύψει τον κίνδυνο και να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του οχήματος προτού καν προσέξετε ότι κάποιο απρόοπτο πρόκειται να συμβεί» εξηγεί ο Carl Johan Almqvist.

 

 

Μειώνει τον κίνδυνο εκτροπής από το δρόμο και της αθέλητης απόκλισης από τη λωρίδα

Η επόμενη καινοτομία ασφαλείας, το Volvo Dynamic Steering με Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, βοηθά τον οδηγό όταν το σύστημα εντοπίσει ότι το φορτηγό παρουσιάζει ενδείξεις εκτροπής προς τη διαγράμμιση της λωρίδας. Με μια ελαφρά στροφή του τιμονιού προς την κατάλληλη κατεύθυνση και μια ελαφρά δόνηση στο τιμόνι, ο οδηγός ειδοποιείται και υποστηρίζεται στην επαναφορά του οχήματος στη λωρίδα του.

Ρυθμίζει την αντίσταση του τιμονιού στις ανάγκες του κάθε οδηγού

Επιπλέον των δύο νέων συστημάτων υποστήριξης οδηγού, η Volvo Trucks παρουσιάζει μια πολυαναμενόμενη δυνατότητα, η οποία επιτρέπει τη ρύθμιση της αντίστασης του τιμονιού για κάθε όχημα ξεχωριστά, σε φορτηγά εφοδιασμένα με Volvo Dynamic Steering.

«Ο κάθε οδηγός έχει τη δική του αντίληψη για το πόσο ελαφρύ ή βαρύ πρέπει να είναι το σύστημα διεύθυνσης. Τώρα κάθε οδηγός μπορεί να ρυθμίσει την αντίσταση του τιμονιού ακριβώς όπως το θέλει για άνετη, ξεκούραστη και ασφαλή οδήγηση. Πρόκειται για μια πολύ πρακτική δυνατότητα και όχι μόνο για φορτηγά τα οποία συχνά κινούνται με διαφορετικούς οδηγούς» αναφέρει ο Carl Johan Almqvist.

Στοιχεία για τις νέες δυνατότητες

  • Το Volvo Dynamic Steering έχει αναπτυχθεί για την αυτόματη αντιστάθμιση των ανωμαλιών του οδοστρώματος και για την εξάλειψη των κραδασμών και του κλοτσήματος από το τιμόνι. Κατά την οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα, η αντίσταση του τιμονιού μειώνεται κατά περίπου 75 τοις εκατό, ένα σημαντικό όφελος κατά την κίνηση με όπισθεν και κατά τους ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους. Το τιμόνι επανέρχεται αυτόματα στο κέντρο μόλις ο οδηγός ελαττώσει τη δύναμη με την οποία κρατά το τιμόνι. Σε υψηλότερες ταχύτητες, το φορτηγό διατηρεί αταλάντευτα την κατεύθυνση που έχει επιλέξει ο οδηγός, ακόμα και σε κακούς δρόμους κει με ισχυρούς πλευρικούς ανέμους. Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στην υποστήριξη του υδραυλικού τιμονιού του φορτηγού από έναν ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος ρυθμίζει συνεχώς το τιμόνι και παρέχει αυξημένη δύναμη στριψίματος όταν απαιτείται.
  • Volvo Dynamic Steering με Υποβοήθηση σταθερότητας. Εδώ, το Volvo Dynamic Steering συνεργάζεται με το σύστημα Ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας του φορτηγού. Η ταχύτητα περιστροφής (η εγκάρσια κλίση) του πλαισίου παρακολουθείται συνεχώς από αισθητήρες και όταν εντοπιστεί έστω και η παραμικρή τάση ολίσθησης του φορτηγού, το σύστημα ενεργοποιείται και παρέχει μια ελαφρά υποβοήθηση στο τιμόνι προκειμένου να βοηθήσει τον οδηγό να στρίψει προς την αντίθετη κατεύθυνση, σταθεροποιώντας έτσι το όχημα.
  • Volvo Dynamic Steering με Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας. Εδώ, το Volvo Dynamic Steering συνεργάζεται με το σύστημα Υποστήριξης διατήρησης λωρίδας του φορτηγού σε ταχύτητες άνω των 55 χλμ/ώρα. Το σύστημα επιτηρεί τη θέση του οχήματος χρησιμοποιώντας κάμερες. Όταν αντιληφθεί ότι το φορτηγό διατρέχει τον κίνδυνο να ξεφύγει από τη λωρίδα του, ενεργοποιείται το τιμόνι και βοηθά τον οδηγό να επανέλθει στην επιθυμητή κατεύθυνση. Εάν απαιτείται πρόσθετη υποβοήθηση, ο οδηγός ειδοποιείται μέσω μιας ελαφράς δόνησης στο τιμόνι, αντί προειδοποιητικού ήχου.
  • Volvo Dynamic Steering με προσωπικές ρυθμίσεις. Ιδιαίτερη ρύθμιση της αντίστασης του τιμονιού για άνετη οδήγηση.