Σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των εμπορικών περιορισμών των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο

Το Σώμα των Επιτρόπων συζήτησε στις 7 Μαρτίου 2018 την αντίδραση της ΕΕ στους πιθανούς εισαγωγικούς περιορισμούς των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, που ανακοινώθηκαν την 1η Μαρτίου.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει αναλόγως και σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σε περίπτωση που τα μέτρα των ΗΠΑ επισημοποιηθούν και θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Το Σώμα των Επιτρόπων έδωσε την πολιτική του έγκριση στην πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο Αντιπρόεδρος κ. Γίρκι Κάταϊνεν και η Επίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλμστρομ.

Μετά τη συνεδρίαση, η Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε, ως εταίροι των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, ότι η ΕΕ εξαιρείται. Ελπίζουμε επίσης να πείσουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι αυτό δεν αποτελεί ορθή κίνηση. Καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει επισήμως μέτρα. Ωστόσο, έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν υπάρξει μια τέτοια κίνηση, θα πληγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας και θα πρέπει να τύχει σταθερής και ανάλογης απάντησης.

Σε αντίθεση με τους προτεινόμενους αμερικανικούς δασμούς, τα τρία σκέλη των εργασιών μας είναι σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Θα εκτελούνται κατά γράμμα. Η βαθύτερη αιτία του προβλήματος στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου είναι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου πραγματοποιείται με τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις, και υπό μη αγοραίους όρους. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο στην πηγή και μέσω της συνεργασίας. Είναι σαφές ότι η εσωστρέφεια δεν αποτελεί λύση. Ο προστατευτισμός δεν μπορεί να είναι η λύση, ουδέποτε είναι. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να εργάζεται επ’ αυτού, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΕΕ ήταν και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής ενός παγκόσμιου εμπορικού συστήματος ανοιχτού και βασιζόμενου σε κανόνες».