Συνάντηση Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων με διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε.

Τα βασικά εκκρεμή θέματα ενδιαφέροντος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) προκειμένου το λιμάνι του Πειραιά να καταστεί ελκυστικό για τα πλοία ναυτιλίας μικρών αποστάσεων συζητήθηκαν διεξοδικά στις 13 Ιουλίου 2017 στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ Α.Ε.

Η συνάντηση έγινε μεταξύ του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ κ. Άγγελου  Καρακώστα, παρουσία των κ. Κούβαρη Ιωάννη, Μέλος του Δ.Σ, του κ. Γεωργίου Σπύρου, της κας Θεοδώρας Ρήγα και κας Μπαμπουράκη Χριστίνας, Διευθύντριας και Αναπληρώτριας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης αντίστοιχα, και του προεδρείου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) απαρτιζόμενο από τους κ.κ. Χαράλαμπο Σημαντώνη – Πρόεδρο, Αλεξανδράτο Γεώργιο – Γεν. Γραμματέα, Αγγελόπουλο Αλέξιο- Μέλος Δ.Σ. και Συρίγο Ανδρέα – Σύμβουλο επί ναυτιλιακών θεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα αιτήθηκε από την πλευρά της ΕΕΝΜΑ:

  • Ο ελλιμενισμός των πλοίων του «shortsea shipping» να γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα Πειραιά , για ολιγοήμερη παραμονή προκειμένου τα πλοία να μπορούν να εκτελούν εργασίες ρουτίνας, συντήρησης, προμηθειών, επισκευών μικρής έκτασης κ.ο.κ.
  • Απλοποίηση διατυπώσεων για την προσέγγιση πλοίων.
  • Επαναπροσδιορισμός των χρεώσεων καθώς και απαλλαγή από την απαίτηση κατάθεσης κάθε φορά εγγυητικών των πλοίων που καταπλέουν εφόσον η εταιρεία εκπροσωπείται νόμιμα στην Ελλάδα.
  • Εκσυγχρονισμό του λιμένα υποδοχής των πλοίων με δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία, ευκολιών για την διεκπεραίωση εργασιών (κατάλληλοι γερανοί, σκάλες κ.τ.λ.) καθώς και λήψη μέτρων ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
  • Φιλικότερη στο σύνολο τιμολογιακή πολιτική με καλύτερους όρους σε αυτή την κατηγορία πλοίων όταν αυτά θα καταπλέουν τακτικά στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Δυνατότητα πέραν του ενός παρόχου για όλες της υπηρεσίες του λιμανιού.

Ο κος Καρακώστας, από την μεριά του ΟΛΠ, ευχαρίστησε το Προεδρείο για τη συνάντηση αυτή , ενημερώνοντας καταρχάς ότι ο οργανισμός στην παρούσα φάση βρίσκεται στο στάδιο του επανασχεδιασμού προκειμένου να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και την τιμολογιακή πολιτική η οποία ήταν χαραγμένη εδώ και πολλά χρόνια κάτω από διαφορετικές ανάγκες ενώ δεσμεύτηκε άμεσα να εξετάσει και αντιμετωπίσει σχεδόν στο σύνολό τους τα προαναφερθέντα θέματα/ζητήματα. Μεταξύ άλλων δήλωσε τα ακόλουθα:

  1. Μελετάει τον προσδιορισμό ειδικού χώρου 500 μέτρων στην περιοχή του ΣΕΠ που μπορεί να διατεθεί για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πλοίων εφόσον οριστικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός που πρέπει να διατεθεί.
  2. Επίσης θα μπορούσε να γίνει στον χώρο μόλου Δραπετσώνας πρυμνοδέτηση πλοίων μέχρι 120 μέτρα.
  3. Για την τιμολογιακή πολιτική ζήτησε στοιχεία για το μέγεθος και τον αριθμό πλοίων του «shortsea shipping», που καταπλέουν μηνιαίως στον Πειραιά για περαιτέρω μελέτη και λήψη σχετικών αποφάσεων.
  4. Επίσης ενημέρωσε ότι μετά από επισκευή οι 3 δεξαμενές (2 σταθερές και μια πλωτή) ήδη λειτουργούν κανονικά και σύντομα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και άλλη πλωτή δεξαμενή για πλοία μέχρι και 250 μέτρα μήκους.
  5. Ότι ο χώρος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος θα βελτιωθεί σημαντικά και θα υπάρξουν σ’ αυτόν παροχές για ηλεκτρική ενέργεια.

Γενικότερα πληροφόρησε για τα επικείμενα σχέδια του ΟΛΠ για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά με κατασκευή ξενοδοχείων, καταστημάτων, μουσείου κ.τ.λ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ιδιαίτερα θετικό και συνεργάσιμο προκειμένου άμεσα να ολοκληρωθούν οι δέουσες λύσεις.