Συμμαχία VW – Ford για επαγγελματικά φορτηγά, van και ηλεκτροκίνητα οχήματα

 

Η Volkswagen ΑG και η Ford Motor Co ανακοίνωσαν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στους κλάδους των εμπορικών φορτηγών και μικρών φορτηγών (van), ενώ θα διερευνήσουν από κοινού την ανάπτυξη της τεχνολογίας ηλεκτρικής και αυτοκινούμενης οδήγησης.

O CEO της Volkswagen, Herbert Diess και ο CEO της Ford, Jim Hackett,  δήλωσαν ότι οι δύο εταιρείες – ηγέτες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας θα συνεργαστούν στη δημιουργία μεσαίας κατηγορίας pick – up για την παγκόσμια αγορά ξεκινώντας από το 2022 και προτίθενται να συνεχίσουν τον σχεδιασμό και την κατασκευή επαγγελματικών οχημάτων van για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Volkswagen, η Ford θα σχεδιάσει και κατασκευάσει μικρού μεγέθους pick – up και για τις δύο εταιρείες. Επίσης θα κατασκευάσει εμπορικά φορτηγά για Ευρωπαίους πολίτες, ενώ η  Volkswagen θα αναπτύξει και θα κατασκευάσει ένα φορτηγάκι πόλης. Σύμφωνα με την  Volkswagen τα van θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Ford στην Τουρκία.

Και οι  δύο αυτοκινητοβιομηχανίες  εκτιμούν ότι η εμπορική συνεργασία τους για van, pick- up και φορτηγά θα αποφέρει βελτιωμένα ετήσια αποτελέσματα πριν από το 2023. Η συνεργασία αυτή δεν προβλέπει ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η παγκόσμια αυτή συνεργασία αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο κατασκευαστών αυτοκινήτων με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξυπηρέτησης πελατών.

Οι Volkswagen και Ford δεσμεύονται επίσης να διερευνήσουν ενδεχόμενη συνεργασία όσον αφορά στα ηλεκτρικά οχήματα, την αυτόνομη οδήγηση και τις υπηρεσίες μετακίνησης. «Δεν είναι μυστικό ότι η βιομηχανία μας υφίσταται θεμελιώδεις αλλαγές, που προκύπτουν από την ευρεία ηλεκτροδότηση, την αυστηρότερη ρύθμιση των εκπομπών, την ψηφιοποίηση, τη στροφή προς την αυτόνομη οδήγηση και, κυρίως, τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών», δήλωσε ο επικεφαλής της Volkswagen, Herbert Diess, σε δημοσιογράφους και αναλυτές.

Ταυτόχρονα, οι δύο εταιρείες-ηγέτες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας εξετάζουν πιθανές συμφωνίες συνεργασίας σε αγορές όπως η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη ή η Κίνα.