Πτώση κατά μία θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2019 παρουσίασε πτώση κατά μία θέση και φέτος βρίσκεται στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών, από την 57η την οποία κατείχε την περσινή χρονιά.

Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και οι προτάσεις του ΣΒΕ

Α. Η θέση της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη μεταξύ των 63 χωρών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 63 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, καταγράφοντας πτώση κατά μια θέση στην κατάταξη σε σχέση με την περυσινή της κατάταξη.

Η επίδοση της χώρας μας με όρους ανταγωνιστικότητας αποδίδεται στις επιδόσεις της στους επιμέρους δείκτες, όπως αυτοί παρουσιάσθηκαν παραπάνω.

Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή της απόφασής τους που αφορά στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Β. Η θέση της Ελλάδας στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 63 χωρών που συμμετέχουν στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και στις «Υποδομές».

Συγκεκριμένα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2019 σε σχέση με το 2018 είναι η ακόλουθη:

  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην 60η θέση για το 2019, βελτιώνοντας τη θέση της κατά μία αφού πέρυσι βρισκόταν στην 61η θέση, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης, δηλαδή βρίσκεται τρεις μόλις θέσεις πριν την τελευταία θέση της κατάταξης (η Ελλάδα είναι «τέταρτη» από το τέλος)
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 60η θέση, βελτιώνοντας κατά μία θέση την επίδοσή της σε σχέση με την 61η θέση στην οποία βρισκόταν κατά την περυσινή χρονιά (και σ’ αυτή την ομάδα δεικτών η χώρα μας είναι «τέταρτη» από το τέλος της κατάταξης)
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της Ελλάδας κατά μια θέση, σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα φέτος κατατάσσεται στην 58η θέση, καταγράφοντας βελτίωση κατά μία θέση σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αφού πέρυσι ήταν στην 59η
  • Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά μία θέση. Συγκεκριμένα από την 40η θέση του 2018, η χώρα μας για το 2019 κατατάσσεται στην 41η θέση, εμφανίζοντας υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά

Γ. Οι 5 κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2019, συνιστά, δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά, υπόδειξη για εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με πολιτικές άμεσα εφαρμόσιμες που θα εισφέρουν θετικά στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδα μας και θα επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης για την κάλυψη του δημοσίου χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Με βάση τις επιδόσεις της χώρας μας στους 342 δείκτες που αξιολογούνται από το IMD στο πλαίσιο της εξαγωγής των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WCY), το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι 5 κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, είναι:

  1. Υιοθέτηση φιλικής προς τις επιχειρήσεις φορολογικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας
  2. Άρση των εμποδίων και των προσκομμάτων που αποδεδειγμένα παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και, εν τέλει, επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα
  3. Ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ισχυροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος
  4. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας
  5. Προσαρμογή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα νέα δεδομένα της οικονομίας, για την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας

Το διεθνές τοπίο ανταγωνιστικότητας κατά το 2019

Δ. Οι χώρες που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως

Για το 2019, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη από την τρίτη θέση που βρισκόταν το 2018, ανεβαίνοντας στη διεθνή κατάταξη κατά δυο θέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) χάνουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές τοπίο ανταγωνιστικότητας και από την 1η θέση της κατάταξης βρίσκονται πλέον στην 3η θέση.

Τη δεύτερη θέση διατηρεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Χονγκ-Κονγκ. Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την υπόλοιπη Κίνα.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, κερδίζοντας μια θέση (βρισκόταν στην 4η) σε σχέση με το 2018, ενώ στην πέμπτη θέση, από την 7η της περυσινής κατάταξης, βρίσκονται τα «Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Η δεκάδα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως συμπληρώνεται από τις ακόλουθες χώρες, οι οποίες καταλαμβάνουν τις θέσεις από το 6 έως το 10: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία και Κατάρ.

Ο καθηγητής Arturo Bris, Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD, επισημαίνει: «Σε ένα έτος υψηλής αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές λόγω των ταχύτατων αλλαγών στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, καθώς και στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, η ποιότητα των θεσμών φαίνεται να είναι το ενοποιητικό στοιχείο για την αύξηση της παγκόσμιας ευημερίας. Ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη σταθερότητα στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να καινοτομούν, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες των χωρών που είναι εγκατεστημένες».

Ε. Οι χώρες που βρίσκονται στις 20 πρώτες θέσεις

Οι χώρες που καταλαμβάνουν τις 20 πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε όρους ανταγωνιστικότητας, είναι:

Σιγκαπούρη

Χονγκ-Κονγκ (περ. Κίνας)

ΗΠΑ

Ελβετία

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ολλανδία

Ιρλανδία

Δανία

Σουηδία

Κατάρ

Νορβηγία

Λουξεμβούργο

Καναδάς

Κίνα

Φιλανδία

Ταιβάν  16

Γερμανία

Αυστραλία

Αυστρία

Ισλανδία

ΣΤ. Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης 

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, και οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών παγκοσμίως, είναι κατά σειρά:

  • η Ελβετία στην 4η θέση,
  • η Ολλανδία στην 6η θέση,
  • η Ιρλανδία στην 7η θέση,
  • η Δανία στην 8η θέση, και,
  • η Σουηδία στην 9η θέση

Και για το 2019, όπως και για το 2018, στη δεύτερη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης κατατάσσονται σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, κι αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά, έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι χώρες από την Ευρώπη που συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες τριάντα (30) ανταγωνιστικότερες οικονομίες παγκοσμίως, είναι:

  • Νορβηγία (11η)
  • Λουξεμβούργο (12η)
  • Φιλανδία (15η)
  • Γερμανία (17η)
  • Αυστρία (19η)
  • Ηνωμένο Βασίλειο (23η)
  • Βέλγιο (27η)
  • Λιθουανία (29η)

Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά οι ακόλουθες χώρες της Ευρώπης:

  • Γαλλία (31η)
  • Τσεχία (33η)
  • Εσθονία (35η)
  • Ισπανία (36η)
  • Σλοβενία (37η)
  • Πολωνία (38η)
  • Πορτογαλία (39η)
  • Λετονία (40η)
  • Κύπρος (41η)
  • Ιταλία (44η)
  • Ουγγαρία (47η)
  • Βουλγαρία (48η)
  • Ρουμανία (49η)
  • Σλοβακία (53η)
  • Κροατία (60η)

Ζ. Η συνολική κατάταξη ανταγωνιστικότητας για τις 63 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα

  1. Σιγκαπούρη
  2. Χονγκ Κονγκ (περ. Κίνας)
  3. ΗΠΑ
  4. Ελβετία
  5. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  6. Ολλανδία
  7. Ιρλανδία
  8. Δανία
  9. Σουηδία
  10. Κατάρ
  11. Νορβηγία
  12. Λουξεμβούργο
  13. Καναδάς
  14. Κίνα
  15. Φιλανδία
  16. Ταιβάν
  17. Γερμανία
  18. Αυστραλία
  19. Αυστρία
  20. Ισλανδία
  21. Νέα Ζηλανδία
  22. Μαλαισία
  23. Ηνωμένο Βασίλειο
  24. Ισραήλ
  25. Ταϊλάνδη
  26. Σαουδική Αραβία
  27. Βέλγιο
  28. Κορέα
  29. Λιθουανία
  30. Ιαπωνία
  31. Γαλλία
  32. Ινδονησία
  33. Τσεχία
  34. Καζακστάν
  35. Εσθονία
  36. Ισπανία
  37. Σλοβενία
  38. Πολωνία
  39. Πορτογαλία
  40. Λετονία
  41. Κύπρος
  42. Χιλή
  43. Ινδία
  44. Ιταλία
  45. Ρωσία
  46. Φιλιππίνες
  47. Ουγγαρία
  48. Βουλγαρία
  49. Ρουμανία
  50. Μεξικό
  51. Τουρκία
  52. Κολομβία
  53. Σλοβακία
  54. Ουκρανία
  55. Περού
  56. Ν. Αφρική
  57. Ιορδανία
  58. Ελλάδα
  59. Βραζιλία
  60. Κροατία
  61. Αργεντινή
  62. Μογγολία
  63. Βενεζουέλα

Η. Οι πρωτοπόροι και οι ουραγοί της Παγκόσμιας κατάταξης

Οι 10 χώρες που πρωτοπορούν το 2019 παγκοσμίως, είναι:

 

 

Αντίθετα οι 10 χώρες – ουραγοί στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για το 2019, είναι: