Πρωτοβουλίες του ΔΑΑ στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον. Ο φετινός παγκόσμιος εορτασμός είχε ως κεντρικό μήνυμα τη «Σύνδεση με την Φύση».  Για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σημαντικός τομέας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η παρακολούθηση και η προστασία της Βιοποικιλότητας όχι μόνο στο αεροδρόμιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ξεχωριστή πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το πρόγραμμα του ΔΑΑ για την Προστασία και Ανάδειξη του Υγροτόπου της Βραυρώνας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) υπό τον αιγίδα του Δήμου Μαρκοπούλου. Παράλληλα με τους περιβαλλοντικούς στόχους του προγράμματος, μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι οι οργανωμένες επισκέψεις μαθητών, καθηγητών, μελών τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων και ομάδων στον Υγρότοπο, όπου γίνεται ξενάγηση από έμπειρους και εξειδικευμένους οδηγούς της ΕΟΕ. Πέρυσι, περισσότεροι από 2.000 μαθητές επισκέφθηκαν τον Υγρότοπο ενώ στα δέκα χρόνια που υλοποιείται το πρόγραμμα, τον χώρο έχουν γνωρίσει περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες.

Επίσης, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017, το αεροδρόμιο της Αθήνας υλοποιεί μια νέα δράση για το περιβάλλον, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νέων που κατοικούν στην περιοχή των Μεσογείων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και περιηγήσεις σε μαθητές Λυκείου των όμορων Δήμων, σε χώρους του αεροδρομίου που σχετίζονται με το περιβάλλον και τον πολιτισμό, όπως είναι οι σταθμοί μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων, η Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων, η μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων κ.α. Από την αρχή του σχολικού έτους έχουν πραγματοποιηθεί 11 επισκέψεις με την συμμετοχή 450 μαθητών και των καθηγητών τους, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

Συνολικά, οι αναγνωρισμένες περιβαλλοντικές επιδόσεις του αεροδρομίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε τομείς όπως η Διαχείριση Απορριμμάτων, η  Ανακύκλωση, η Μείωση των Εκπομπών CO2, καθώς και η συνολική προσφορά του αεροδρομίου στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Μερικές από τις πρωτοβουλίες ενδεικτικά είναι:

  • Αναβάθμιση της πιστοποίησης στο εθελοντικό πρόγραμμα για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International) στο τελευταίο στάδιο «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (Neutrality). Αφού ο ΔΑΑ κατάφερε να μειώσει κατά 41% τις εκπομπές άνθρακα στις εγκαταστάσεις του, προχώρησε στο μηδενισμό του αποτυπώματος άνθρακα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα τη δέσμευσή του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και πλέον κατατάσσεται σε ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια διεθνώς σε αυτόν τον τομέα.
  • Επίτευξη ποσοστού ανακύκλωσης 58% το 2016.
  • Επιβράβευση των σχολείων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος για την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης του ΔΑΑ, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό και υποστηρίζοντας περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Το 2016 οι μαθητές ανακύκλωσαν 10,7 τόνους χαρτιού ενώ από το 2005 μέχρι σήμερα η ανακύκλωση ξεπερνά τους 75 τόνους.
  • Εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος για 2η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΟΣ σε τοπικά σχολεία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα διαχείρισης νερού. Μέχρι το τέλος του 2016 πάνω από 3.000 μαθητές συμμετείχαν και επιμορφώθηκαν σχετικά με την ορθολογική διαχείριση αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου.
  • Χορηγία υποτροφιών, για 15η χρονιά, σε 2 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος), ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας την ακαδημαϊκή έρευνα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.