Πραγματικότητα τα πρώτα πλήρως ηλεκτρικά FUSO eCanter

Την πρώτη πανευρωπαϊκή τους εμφάνιση έκαναν την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογραφική αποστολή στο Βερολίνο τα πλήρως ηλεκτρικά FUSO eCanter, που ήδη “τρέχουν” στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας, με εταιρείες κολοσσούς όπως οι DHL, DB Schenker, Rhenus και Dachser να παρουσιάζουν τις λειτουργίες που επιτελούν για αυτές τα FUSO eCanter που ενέταξαν στο στόλο τους.

Το SC&L magazine, παραβρέθηκε -μεταξύ άλλων- στην πανευρωπαϊκή παρουσίαση (και περισσότερες λεπτομέρειες θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε για το event στο επόμενο τεύχος του SC&L τον Ιανουάριο), καταγράφοντας τα 3 βασικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών FUSO eCanter:

1) αποτελούν την πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση για επαγγελματικούς στόλους οχημάτων στο “τελευταίο μίλι” και για αστικές διανομές.

2) αποτελούν μια αξιόπιστη λύση, καθώς έχουν δοκιμαστεί ήδη για 90.000 χλμ. δρόμου.

3) αποτελούν μια οικονομική λύση για τις επιχειρήσεις που θα τα εντάξουν στον επαγγελματικό τους στόλο, με μηδενικούς ρύπους, μηδενική παραγωγή θορύβου και νυχτερινή επαναφόρτιση.

Τα FUSO eCanter έχουν δυνατότητα φόρτωσης έως 4,5 τόνους. Διαθέτουν 6 επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου κάθε μια ισχύος 420V και 13,8kWh. Η μέγιστη ταχύτητα του FUSO eCanter -όπως κάθε άλλου οχήματος της κατηγορίας του- είναι 80km/ώρα. Με βάση τις μετρήσεις της Daimler, σε σύγκριση με ένα συμβατικό ντιζελοκίνητο φορτηγό της κατηγορίας του, προσφέρει όφελος έως 1.000 ευρώ ανά 10.000 χλμ. σε λειτουργικό κόστος.

Οι 4 επιχειρήσεις που ήδη έχουν εντάξει στο στόλο τους τα FUSO eCanter, τα απέκτησαν με μακροχρόνια χρονομίσθωση (24μηνο πρόγραμμα για την ακρίβεια) μέσω της CharterWay, που επίσης αποτελεί εταιρεία του ομίλου Daimler, για τα επαγγελματικά οχήματά της.

Η Deutsche Post DHL “τρέχει” ήδη 6 φορτηγά FUSO eCanter. από τα οποία τα 2 δραστηριοποιούνται στον τομέα του city delivery για πελάτες της DHL Freight, εντός Βερολίνου, ενώ 4 ακόμη οχήματα αξιοποιούνται από την DHL Paket για διανομή αγαθών σε επιχειρησιακούς πελάτες -σε δρομολόγια που μέχρι στιγμής γίνονταν από συμβατικές αμαξοστοιχίες.

Η DB Schenker έχει στην διάθεσή της 3 FUSO eCanter, που συλλέγουν και διανέμουν γενική αλληλογραφία & δέματα στο εσωτερικό δίκτυο του Βερολίνου.

Η Rhenus Group, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίου φήμης επιχειρήσεις logistics, αξιοποιεί επίσης 3 οχήματα FUSO eCanter, στο κομμάτι του Home Delivery. Ουσιαστικά τα ηλεκτρικά φορτηγά της Daimler, μεταφέρουν απευθείας στον τελικό πελάτη -και πάντα στο εσωτερικό δίκτυο του Βερολίνου- ηλεκτρονικές συσκευές, οικιακές συσκευές και βαρύ αθλητικό εξοπλισμό.

Δύο ακόμη FUSO eCanter “τρέχει”στους δρόμους του Βερολίνου και η μεταφορική επιχείρηση Dachser, αξιοποιώντας τα για παραδόσεις last mile και συγκέντρωση φορτίων που καταλήγουν στις αποθήκες τις εταιρείες, όπου και κατά τις νυχτερινές ώρες επαναφορτίζονται τα φορτηγά FUSO eCanter.

Η Daimler Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corporation υπολογίζει ότι άμεσα θα παραδώσει περί τα 500 ηλεκτρικά FUSO eCanter σε επιλεγμένους πελάτες, ενώ πλέον κάθε νέο μοντέλο θα έχει και ένα ηλεκτροκίνητο “υποκατάστατο”. Η μαζική παραγωγή των ηλεκτρικών φορτηγών της εταιρείας αναμένεται να εδραιωθεί το 2019.