Ο Δρόμος του Μεταξιού από την Ekol Logistics 4.0

 

Η Ekol Logistics πριν από λίγες εβδοµάδες µοιράστηκε µαζί σας µια νέα στρατηγική που συνδέεται µε τα Logistics 4.0. Η Ekol διοργάνωσε επίσης συνάντηση Τύπου κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Transport Logistics στο Μόναχο για να µοιραστεί ακόµα περισσότερες λεπτοµέρειες σχετικά µε τα σχέδιά της για το µέλλον, καθώς και για το πώς θα υποστηρίξει το ∆ρόµο του Μεταξιού της Ekol (Ekol Silk Road).

 

Τρένο Βουδαπέστη – Κίνα

Η Ekol Logistics συνεχίζει με τη στρατηγική της για την ανάπτυξη περισσότερων intermodal συνδέσεων. Σύμφωνα με το στόχο αυτό, η Ekol άνοιξε μια νέα σιδηροδρομική υπηρεσία μεταξύ της Κίνας και της Ουγγαρίας.  Το πρώτο “δοκιμαστικό” τρένο, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, κάλυψε 9.300 χιλιόμετρα μέσω του Καζακστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας και έφτασε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Όλο το ταξίδι διαρκεί 17 ημέρες και είναι σχεδόν 30 ημέρες μικρότερο από την ίδια διαδρομή που διοργανώνεται μέσω της θαλάσσιας και σιδηροδρομικής οδού, μια διαφορά η οποία είναι σημαντική.

Εβδομαδιαία τρένα ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου από το Yiwu με προορισμό τη Βουδαπέστη. Η Ekol σχεδιάζει νέες, πιο άμεσες διαδρομές που θα ανακοινωθούν μέσα στο Μάιο και θα συνδέουν τη Βουδαπέστη και με άλλες κινεζικές πόλεις. Η Ekol σχεδιάζει να έχει 8 σιδηροδρομικές συνδέσεις από την Κίνα στην Ευρώπη, επομένως θα υπάρχουν περισσότερες αμαξοστοιχίες όχι μόνο με προορισμό τη Βουδαπέστη αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Ekol οργανώνει σιδηροδρομικές υπηρεσίες από 8 κινεζικούς τερματικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, μέσω των 4 δικών της κόμβων στην Ευρώπη. Η εταιρεία οργανώνει μεταφορές στην ΕΕ σε συνεργασία με τη Deutsche Bahn (DB), με τερματικές υπηρεσίες μέσω του Mahart Container Centre (MCC), ενώ ο εκτελωνισμός στη Βουδαπέστη και η διανομή των εμπορευμάτων στους ευρωπαϊκούς προορισμούς οργανώνονται από την ίδια την Ekol.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε πρωτοπόροι στην Ουγγαρία προσφέροντας λύσεις μεταφοράς για απευθείας παράδοση αγαθών από την Κίνα στην Ουγγαρία. Η λύση μας δεν είναι μόνο οικολογική, αλλά και πολύ καλή για τους πελάτες μας, καθώς τους επιτρέπει να εδραιώσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Πρόκειται για μια πραγματικά καλή εναλλακτική λύση που ανταγωνίζεται τον μεγαλύτερο χρόνο διέλευσης των θαλάσσιων μεταφορών και τον ακριβότερο αέρα. Η Ουγγρική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση (NAV) και πολλοί κάτοικοι της Ουγγαρίας εργάζονται επί μήνες ώστε να γίνουν το τελωνειακό κέντρο αλλά και το κέντρο διανομής εμπορευμάτων για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη. Η ιστορία μας δείχνει ότι «Ο Δρόμος του Μεταξιού» ήταν πάντα σε θέση να δημιουργήσει και να αναπτύξει επιτυχημένες επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι θα γίνει το ίδιο και σήμερα. Παρέχουμε το σωστό σύνδεσμο για αυτή τη συνεργασία και το γεγονός ότι ήδη το κάνουμε θα φέρει προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας», τόνισε ο Ahmet Musul, Πρόεδρος της Ekol Logistics.

Χάρη σε αυτό το τρένο η Ekol μπορεί να συνδέσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την Κίνα. Η Ekol προγραμματίζει επίσης να ανοίξει τη δική της εταιρεία στην Κίνα και να ξεκινήσει νέα απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κίνας και Τουρκίας ακόμη και φέτος.

Η Ekol ίδρυσε θυγατρική στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν την Ekol Logistics Pars. Μαζί με την ίδρυση της εταιρείας, η Ekol άρχισε αμέσως να επενδύει στο Ιράν σε μια εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας το “Saffron Logistics Center”. Με την επένδυση αυτή η Ekol στοχεύει να μεταφέρει 27 χρόνια τεχνογνωσίας στην ιρανική αγορά και να εφοδιάσει τους πελάτες της με ακόμη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Ως Ekol πιστεύουμε ότι το Ιράν θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για πολλούς επενδυτές από διαφορετικούς κλάδους μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ekol δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές για τις υπηρεσίες της εφοδιαστικής αλυσίδας στο Ιράν, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της ταχέως αναπτυσσόμενης ιρανικής οικονομίας με ξένους και εγχώριους επενδυτές» δήλωσε ο Ahmet Musul.

Με μια αρχική επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, η Ekol σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί το πρώτο τμήμα αυτής της μονάδας στο Ιράν, χωρητικότητας 45.000 παλετών, το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Από το 2019 μια αυτοματοποιημένη αποθήκη συνολικής χωρητικότητας 100.000 παλετών, θα ανοίξει σε ένα χώρο 65.000 τετραγωνικών μέτρων. Η εγκατάσταση SAFFRON Logistics βρίσκεται στην βιομηχανική πόλη της Κασπίας στο Qazvin.

 

 

Η εγκατάσταση αυτή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή ξεκινώντας από 300 άτομα, τα οποία αργότερα και μέσα σε λίγα χρόνια θα γίνουν χιλιάδες με τις συνεχείς επενδύσεις της Ekol στο Ιράν.

Η Ekol θα προσφέρει διάφορες υπηρεσίες στο Ιράν χάρη στη δική της ελεύθερη αλλά και τελωνειακή αποθήκη, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (VAS), υπηρεσίες εκτελωνισμού και υπηρεσίες εσωτερικής διανομής με δικά της τερματικά κέντρα και δικό της δίκτυο. Η Ekol θα ανοίξει cross-dock κέντρα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στο Ιράν για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών διανομής με σκοπό την καλύτερη αποδοτικότητα των οχημάτων της.

Η εταιρεία θα παρέχει επίσης διεθνείς μεταφορικές υπηρεσίες, προσφέροντας τη λύση της συνδυασμένης μεταφοράς που θα συνδέει το Ιράν με την Ευρώπη. Οι διεθνείς μεταφορές από την Ευρώπη (δεν έχει σημασία αν πρόκειται για το Κεντρικό, Ανατολικό ή Δυτικό τμήμα της) θα παραδίδονται από και προς το Ιράν σε 10-11 ημέρες χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της συνδυασμένης μεταφοράς. Η Ekol σκοπεύει να καταστήσει το Qazvin, το οποίο βρίσκεται στην εμπορική διαδρομή μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, ως τον μεγαλύτερο και πιο προηγμένο “κόμβο logistics” της Μέσης Ανατολής έως το έτος 2020.

 

Λιμάνια Ekol

 

Το Δεκέμβριο του 2016, η Ekol απέκτησε το 65% της Europa Multipurpose Terminals , η οποία εκμεταλλεύεται τον Προβλήτα VI στο λιμάνι της Τεργέστης. Είναι ο προβλήτας που χρησιμοποιεί η Alternative Transport για τις υπηρεσίες Ro-Ro και για τις υπηρεσίες των τρένων της Ekol. Η Τεργέστη είναι ένα καίριας σημασίας λιμάνι για τις intermodal συνδέσεις της Ekol.

«Η Ekol έχει αυξήσει τα μετ’ επιστροφής δρομολόγια των Ro-Ro της στα πέντα ανά εβδομάδα μεταξύ Τεργέστης και Τουρκίας και σχεδιάζει επίσης δύο εβδομαδιαία μετ’ επιστροφής δρομολόγια μεταξύ Κωνστάντζας, Ρουμανίας και Γιάλοβας τους επόμενους μήνες. Φυσικά από τη Γιάλοβα μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη σύνδεση Ro-Ro με την Τεργέστη ή το Λαύριο στην Ελλάδα. Αξίζει να τονιστεί ότι η σύνδεση προς και από την Κωνστάντζα είναι μια νέα γραμμή που θα βοηθήσει την Ekol να συνδέσει καλύτερα τη Ρουμανία και άλλες χώρες της CEE με άλλα μέρη της Ευρώπης» δήλωσε ο Ahmet Musul, πρόεδρος ης Ekol.

Η Ekol θα συνδέσει επίσης την Τεργέστη με την Τουρκία μέσω του νέου της λιμένα υπό την επωνυμία Yalova RoRo Terminals AS. Ο τερματικός σταθμός ανήκει πλήρως στην εταιρεία και η προγραμματισμένη έναρξη της λειτουργίας του είναι μέχρι το 2ο εξάμηνο του 2017. Το ποσό της επένδυσης θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ όταν ολοκληρωθεί και θα είναι ο πρώτος τερματικός  σταθμός Ro-Ro στην Τουρκία. Η συνολική έκταση του λιμανιού είναι 100.000 τ.μ. και τα τοπικά και συνοριακά τελωνεία της Γιάλοβας θα βρίσκονται μέσα στο όριά του. Επίσης η ελεύθερη και η τελωνειακή αποθήκη στον ίδιο χώρο, θα προσφέρουν στους πελάτες ευελιξία.

«Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του λιμανιού είναι το δικό του εργαστήριο, καθώς η Ekol σχεδιάζει να διαθέτει εκεί εργαστήριο 1000 m2.  Είναι πολύ σημαντικό για τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς, διότι θα επιτρέψει την ταχύτερη επικύρωση των τελωνειακών διατυπώσεων και την είσοδο στην Τουρκία ή στην ΕΕ των εμπορευμάτων των πελατών της Ekol σε μικρότερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Ahmet Musul.

Θα διατίθεται χώρος στάθμευσης για 500 φορτηγά. Όταν το Yalova Ro-Ro Terminal ανοίξει το 2017, θα αφαιρέσει 100.000 οχήματα ετησίως από την κίνηση της Κωνσταντινούπολης. Για να είναι πιο χρονικά και οικονομικά αποδοτικό για τους κατασκευαστές και τους μεταφορείς, η Ekol θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 3,7 εκατομμύρια κιλά, την κατανάλωση πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια λίτρα και τα επικίνδυνα απόβλητα κατά 12,000 κιλά ετησίως, μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού στους αυτοκινητόδρομους. Θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς είναι πιο κοντά στα κέντρα παραγωγής όπως τα Gebze, Bursa, Izmit και Eskişehir. Η επένδυση αυτή θα κινητοποιήσει την περιοχή από την άποψη της μεταποίησης και θα έχει θετική επίδραση στην τουρκική εξαγωγική βιομηχανία.

Νέα intermodal Ευρωπαϊκή σύνδεση

Τους τελευταίους μήνες η Ekol ανέπτυξε δύο νέες γραμμές, τη Sete – Παρίσι και την Τεργέστη – Κίελο, με σκοπό να προσφέρει όλο και περισσότερες intermodal συνδέσεις στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ekol συνεχίζει τη δυναμική και γρήγορη επέκτασή της και θα αυξήσει το intermodal δίκτυό της στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον.

Το Σεπτέμβριο η Ekol σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα νέο μπλοκ τρένο μεταξύ Τεργέστης και Zeebrugge, Βέλγιο. «Χάρη στο νέο τρένο Trieste-Zeebrugge η Ekol θα προσφέρει την πρώτη απευθείας σύνδεση μεταξύ της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας. Θα είναι η ταχύτερη λύση στην αγορά, που γίνεται 100% χρησιμοποιώντας intermodal μεταφορές. Αυτό το τρένο θα συνδέσει τη Benelux, τη Βόρεια Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Νότια Ευρώπη, την Τουρκία, το Ιράν και την Άπω Ανατολή», δήλωσε ο Ahmet Musul.

 

 

Η Ekol θα μπορεί να χρησιμοποιεί όχι μόνο mega trailers αλλά και εμπορευματοκιβώτια προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, το Σεπτέμβριο η Ekol σχεδιάζει να ανοίξει και άλλα τρένα μπλοκ μεταξύ της Βουδαπέστης και του Ντούισμπουργκ της Γερμανίας. Χάρη σε αυτό, η Ekol θα συνδέσει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με τη Δυτική Γερμανία, τη Benelux και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σ ‘αυτή τη γραμμή η Ekol μπορεί να χρησιμοποιήσει trailers και εμπορευματοκιβώτια.

Εκτός από αυτά τα νέα μπλοκ τρένα η Ekol θα επεκτείνει επίσης και τις τρέχουσες λύσεις που προσφέρει. Η εταιρεία θα αυξήσει τη συχνότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Τεργέστης και Κιέλου σε 2 ανά εβδομάδα. Εκτός από την αυξημένη συχνότητα, το τρένο της Ekol θα κάνει επίσης στάση και στην περιοχή Kalefeld της Γερμανίας, κάτι που είναι πολύ καλό για τις εταιρείες που εισάγουν ή εξάγουν από αυτήν την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ EKOL:

H Ekol, μια ολοκληρωμένη εταιρεία logistics που ιδρύθηκε το 1990, παρέχει τις καλύτερες στην κατηγορία τους διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές, αποθήκευση, εγχώρια διανομή, εξωτερικό εμπόριο, τελωνειακές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε 15 χώρες.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Ekol ενισχύεται από την τεχνολογική έμπνευση που συνδυάζει το μυαλό, την καρδιά και τη συνείδηση, ενώ προσφέρει συνεχώς στους πελάτες της ολοκληρωμένες, διασυνδεδεμένες και καινοτόμες λύσεις. Η Ekol είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και ποτέ το αρκετά καλό δεν αρκεί για εμάς. Αυτό ενισχύει τα επιτεύγματα των πελατών μας και δημιουργεί περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.