Μνημόνιο Συνεργασίας των Υπουργείων Μεταφορών Ελλάδας και Κύπρου για Μεταφορές & Υποδομές

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης και η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου κ. Βασιλική Ανασταστιάδου υπέγραψαν στις 15 Μαρτίου 2019 στην Αθήνα Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση έργων σε Μεταφορές, Υποδομές, Οδική Ασφάλεια και Βιώσιμη Κινητικότητα.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που περιλαμβάνει την προώθηση μιας τακτικής συνεργασίας των Υπουργείων Μεταφορών των δύο χωρών, σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων θεμάτων. Στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται επίσης η άμεση συγκρότηση ομάδων εργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινών δράσεων σε θέματα  Μεταφορών, Υποδομών, Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας.

Η κ. Αναστασιάδου και ο κ. Σπίρτζης συμφώνησαν ότι μέσω της στενής συνεργασίας σε μεγάλα έργα Υποδομών και Μεταφορών και της αξιοποίησης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου, μπορεί να αναδειχθεί ο ρόλος των δύο χωρών στην περιοχή. Επίσης συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων σε Μεταφορές, Υποδομές, Οδική Ασφάλεια και Βιώσιμη Κινητικότητα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης αποδέχτηκε την πρόσκληση της ομολόγου του και δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο για την έναρξη των εργασιών των κοινών ομάδων εργασίας, για συνεργασία στις Αερομεταφορές, στις Αστικές Συγκοινωνίες και την Οδική Ασφάλεια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σπίρτζης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Μνημονίου, τονίζοντας ότι από τη στενότερη συνεργασία των δύο υπουργείων θα επωφεληθούν και οι δύο χώρες. «Έχουμε πολύ μεγάλα έργα υποδομών για τις μεταφορές μπροστά μας και μεγάλα διακυβεύματα, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές και η συνεργασία για να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση και τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που έχουμε», επεσήμανε ο Έλληνας Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Από την πλευρά της η κα Αναστασιάδου ανέφερε ότι το μνημόνιο συνεργασίας θα επιτρέψει στις δύο χώρες να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους, να την τροχοδρομήσουν και να τη συγκεκριμενοποιήσουν πάνω στους τομείς των μεταφορών, των υποδομών, της βιώσιμης κινητικότητας, της οδικής ασφάλειας. «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, την τεχνογνωσία μας και τις εμπειρίες μας, θα καταφέρουμε πολύ περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του», πρόσθεσε η Υπουργός Μεταφορών της Κύπρου.