Η χρήση και επανάχρηση παλετών της CHEP αυξάνει το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα

 

Η CHEP, η εταιρεία λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξάνει σταθερά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες που αφορούν τη χρήση και επανάχρηση παλετών σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα στην ελληνική αγορά, όπου χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά λευκές ξύλινες παλέτες, τα πλεονεκτήματα της ελεγχόμενης χρήσης και επανάχρησης παλετών της CHEP, παρέχουν στους πελάτες της ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των διακυμάνσεων στην ποιότητα των λευκών παλετών και των κρυφών δαπανών που προκύπτουν από τη χρήση τους. Η εταιρεία λειτουργεί πέντε κέντρα εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και εκτελεί περίπου 2,5 εκατομμύρια μεταφορές παλετών ετησίως, περισυλλέγοντας παλέτες σε περισσότερες από 1.500 τοποθεσίες πανελλαδικά.

Η ελληνική εταιρεία εμφιάλωσης και διανομής ελαιόλαδου ΚΟΡΕ Α.Ε. ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την  CHEP το 2012. Σήμερα, η εταιρεία έχει αντικαταστήσει το 100% των λευκών παλετών της με τις παλέτες  χρήσης και επανάχρησης της CHEP. Εκτός από το ελαιόλαδο, η ΚΟΡΕ εμφιαλώνει και άλλα βρώσιμα έλαια ενώ παρέχει και υπηρεσίες logistics σε άλλες εταιρείες. Η ετήσια παραγωγή της ΚΟΡΕ ανέρχεται σε 35.000 μετρικούς τόνους φυτικών ελαίων, από τους οποίους οι 10.000 μετρικοί τόνοι αφορούν ελαιόλαδα.

Σήμερα, το σύνολο των ετήσιων ροών παλετών της εταιρείας κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 45.000, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τις 50.000 στο άμεσο μέλλον, ως αποτέλεσμα της σταθερής πορείας ανάπτυξης της εταιρείας. Η CHEP προμηθεύει με παλέτες τις εγκαταστάσεις της ΚΟΡΕ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Εύβοια, για τα προϊόντα της που διανέμονται στην αγορά, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η CHEP συγκεντρώνει τις άδειες παλέτες και τις επιστρέφει στα κέντρα εξυπηρέτησης, όπου συντηρούνται και εντάσσονται στο δίκτυο  χρήσης και επανάχρησης για εκ νέου χρήση.

Ο Βασίλης Τσαλτάκης, Διευθυντής Προμηθειών στην ΚΟΡΕ, αναφέρει: «Μετά από προσεκτική μελέτη των πλεονεκτημάτων του συστήματος κοινής χρήσης παλετών της CHEP και παρά τον αριθμό λευκών παλετών που είχαμε στην κατοχή μας, πήραμε την απόφαση να τις αντικαταστήσουμε πλήρως με τις παλέτες της CHEP». Όπως επισημαίνει «Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ότι θα έχουμε όσες παλέτες υψηλής ποιότητας χρειαζόμαστε, όταν τις χρειαζόμαστε, ενώ υπάρχουν σαφώς μικρότερες ανάγκες διαχείρισης για εμάς. Επιπλέον, η περισυλλογή των παλετών γίνεται από την CHEP, μειώνοντας έτσι τις διαδρομές χωρίς φορτίο που διανύαμε για τη περισυλλογή λευκών παλετών. Η εξυπηρέτηση πελατών της CHEP είναι εξαιρετική».

Ένας άλλος πελάτης της CHEP στην Ελλάδα, ο οποίος συνεισφέρει στην επιχειρηματική ανάπτυξη του προμηθευτή παλετών, είναι η εταιρεία εμφιάλωσης και διανομής νερού Νερά Κρήτης Α.Ε., η οποία ανέβηκε στην 5η θέση των κορυφαίων εταιρειών εμφιάλωσης στην Ελλάδα μέσα σε μόλις 15 χρόνια από την ίδρυσή της. Η επιτυχία της οφείλεται στο υψηλής ποιότητας νερό, στο μοναδικό σχήμα των μπουκαλιών και στο εξαιρετικό μάρκετινγκ. Η παραγωγή γίνεται στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Τα Νερά Κρήτης εξάγονται σε 25 χώρες.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί περίπου 100.000 παλέτες ετησίως, κυρίως λευκές. Μέχρι σήμερα, οι παλέτες της CHEP καλύπτουν το 15% των αναγκών της, με τάση για μεγαλύτερη αύξηση. Η CHEP προμηθεύει με παλέτες τη μονάδα παραγωγής της εταιρείας, στα Χανιά. Εν συνεχεία οι παλέτες με τα εμπορεύματα μεταφέρονται στις αποθήκες και στα κέντρα διανομής στην Αθήνα και σε άλλα μέρη, από όπου το προϊόν αποστέλλεται σε περίπου 5.500 πελάτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Δημήτρης Κασάπογλου, Εμπορικός Διευθυντής της Νερά Κρήτης, σημειώνει σχετικά: «Η σχέση μας με την CHEP είναι απολύτως ομαλή. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε το 2016 και κάθε χρόνο εντάσσουμε όλο και περισσότερους πελάτες στο σύστημα της CHEP. Έτσι, η συνεργασία μας συνεχώς διευρύνεται, καθώς προσθέτουμε 5.000 έως 6.000 παλέτες ετησίως. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι το ότι η CHEP περισυλλέγει σε όλη την Ελλάδα και μας ανατροφοδοτεί με άλλες παλέτες στην Κρήτη. Έτσι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε εμείς με τη διαδικασία περισυλλογής. Με την CHEP έχουμε ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα με τις παλέτες, πράγμα που μας επιτρέπει να εστιάζουμε περισσότερο στη βασική μας επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο Παναγιώτης Στράντζαλης, Γενικός Διευθυντής της CHEP Ελλάδας, αναφέρει: «Μέσα από τις προσπάθειες συνεργασίας με τους πελάτες μας, διαπιστώνουμε ότι οι παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας μας θεωρούν έναν έμπειρο και αξιόπιστο συνεργάτη, αλλά και σημείο αναφοράς ως προς την ποιότητα, την εξυπηρέτηση, την καινοτομία και τις αξίες που πρεσβεύουμε. Ελπίζουμε επίσης να μας αναγνωρίζουν και ως τον φιλικότερο προς το περιβάλλον πάροχο λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας. Για να το επιτύχουμε αυτό στην Ελλάδα, πρέπει να εργαζόμαστε σκληρά και να είμαστε αρκετά ευέλικτοι ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών μας και παράλληλα να προάγουμε τα πλεονεκτήματα του συστήματος ελεγχόμενης κοινής χρήσης και επανάχρησης παλετών. Η σταθερή ποιότητα και η καλή κατασκευή των παλετών μας θα συνεχίσει να ανοίγει δρόμους προς μια αγορά που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί λευκές παλέτες χωρίς σταθερή ποιότητα».