Επένδυση από την Ekol στο λιμάνι της Τεργέστης

Η Ekol Logistics εξαγόρασε το 65% της Europa Multipurpose Terminals, που είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα που χρησιμοποιεί για τις υπηρεσίες των Ro-Ro και των τρένων της και που βρίσκεται στην Τεργέστη της Ιταλίας. Η εξαγορά είναι μια προσθήκη στον πιο σύγχρονο τερματικό σταθμό Ro-Ro που έχτισε η Ekol Logistics στη Γιάλοβα, της Τουρκίας.

Η Ekol επιδόθηκε σε επενδύσεις στον τομέα των Intermodal μεταφορών το 2016 και προσδοκά τη συνέχισή τους για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσω επιχειρηματικών διαδικασιών και έργων φιλικών προς το περιβάλλον.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2016, η Ekol Logistics απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της Europa Multipurpose Terminals, η οποία είναι ο διαχειριστής του έκτου προβλήτα του λιμανιού της Τεργέστης. Σχεδιάζει επίσης να εγκαινιάσει τον τερματικό σταθμό Ro-Ro που αυτή τη στιγμή χτίζεται στη Γιάλοβα, της Τουρκίας στις αρχές του 2017.

Με αυτές τις επενδύσεις στο λιμάνι της Τεργέστης, δύο ξεχωριστές λειτουργίες Ro-Ro δύνανται να γίνονται ταυτόχρονα, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα φόρτωσης των τρένων και φτάνοντας τα 10 μετ’επιστροφής δρομολόγια την ημέρα. Επί του παρόντος, παρέχονται υπηρεσίες σε τούρκικα και ελληνικά πλοία Ro-Ro. Με αυτήν την επένδυση το λιμάνι θα προσθέσει και άλλες χώρες στο χαρτοφυλάκιό του όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο μέσα στα επόμενα χρόνια. Η ετήσια παραγωγική ικανότητά του είναι 110.000 TEU που μεταφέρονται με τα πλοία Ro-Ro και 70.000 TEU τα οποία μεταφέρονται με τα τρένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016.

Η πρόβλεψη για το 2017 δείχνει μια αύξηση 30.000 στις μονάδες που μεταφέρονται με τα πλοία Ro-Ro και 30.000 στις μονάδες που μεταφέρονται με τα τρένα.

Ο πρόεδρος της Eko lLogistics κ. Axmed Musul για τη νέα επένδυση: «Το λιμάνι της Τεργέστης βρίσκεται σε μια ζωτικής σημασίας θέση για τις πρωτοποριακές Intermodal υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Έχουμε εδραιώσει τη θέση μας εδώ αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της Europa Multipurpose Terminals, από την οποία εξυπηρετούνταν η εταιρεία μας μέχρι τώρα. Είμαστε βέβαιοι πως κάνουμε ένα τεράστιο άλμα στον τομέα των λιμενικών εργασιών προχωρώντας με ένα τόσο έμπειρο μέλος στην ομάδα μας. Είμαι βέβαιος ότι θα μεταφέρουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε και στον τερματικό σταθμό Ro-Ro στη Γιάλοβα, που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στις αρχές του 2017».

«Καλωσορίζουμε το νέο μέτοχο και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την υγιή ανάπτυξη της εταιρείας. Η Λιμενική Αρχή της Τεργέστης μαζί με τους παλιούς και νέους μετόχους της EMT χαιρετίζουν τη νέα αυτή εξέλιξη που παγιώνει τη θέση του λιμένα της Τεργέστης ως το κορυφαίο λιμάνι στη βόρεια ακτή της Μεσογείου για τη σύνδεση των Αυτοκινητοδρόμων της Θάλασσα με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω των Intermodal σιδηροδρομικών-θαλάσσιων μεταφορών », δήλωσε ο Francesco Parisi, της Casadi SPEDIZIONI SpA, που μέχρι πρόσφατα κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών της Europa Multipurpose Terminals και της Friulia SpA, εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της Περιφέρειας Venezia Giulia Friuli.