Ελληνo-Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ: «Μια νέα γέφυρα συνεργασίας και ανάπτυξης»

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με μεγάλη επιτυχία, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης  Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό και Επενδυτικό φόρουμ με θέμα: «Ελλάδα – Ευρασία: Νέα Γέφυρα Συνεργασίας και Ανάπτυξης», το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή (Eurasian Economic Commission), το Roscongress Foundation, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Τις εργασίες του οικονομικού forum άνοιξαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Κατρούγκαλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κος Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Πρόεδρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, κ. Τιγκράν Σαργκισιάν. Στο Φόρουμ συμμετείχαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, κ. Μαξίμ Σοκόλοφ, ο κος Αλεξέι Ραχμάνοφ, Πρόεδρος της United Shipbuilding Corporation, ο κ. Ογκάνεζ Αζιζγιάν, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Αρμενίας,  ο κ. Κωνσταντίν Γκοντσαρόφ, μέλος της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Ρωσίας και άλλοι υπουργοί και σημαντικοί αξιωματούχοι από τις άλλες χώρες της Ένωσης. Συμμετείχαν, επίσης, πολλοί και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των χωρών της Ευρασιατικής Ένωσης και της Ελλάδας.

O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με τα κράτη- μέλη της Ευρασιατικής Ένωσης, ιδίως σήμερα που η χώρα μας επιστρέφει στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα διατηρεί, άλλωστε, παραδοσιακές και προαιώνιες φιλικές σχέσεις με τα κράτη αυτά, καθώς και οικονομική συνεργασία, ο δε συνολικός όγκος εμπορίου με αυτά ανέρχεται σε περίπου 4,5 δις ευρώ.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στην πολιτική διάσταση της πρωτοβουλίας διοργάνωσης του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Χρήστος Στάικος αναφέρθηκε στη σημασία του Φόρουμ ως γέφυρα συνεργασίας για τις επιχειρήσεις των έξι χωρών για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα είπε: «Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιχειρηματικών συνδέσμων, κορυφαίων εταιρειών και οργανισμών μαζί με μέλη της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους από όλες τις Ευρασιατικές χώρες και την Ελλάδα επικοινώνησαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση των επιχειρηματικών συνεργασιών σε πολλούς τομείς που η ελληνική οικονομία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με τρεις παράλληλες συνεδρίες, η πρώτη αφιερωμένη στη Βιομηχανία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα, η δεύτερη στην Ενέργεια, τις Υποδομές και τις Μεταφορές, και η τρίτη στις προοπτικές συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των χωρών της Ευρασιατικής Ένωσης και της Ελλάδας.